Home / Nieuws & Blogs / Leer de technische aspecten van privacy met CIPT!

Leer de technische aspecten van privacy met CIPT!

| 20 oktober 2021

Technische en organisatorische maatregelen: ja, het staat in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Maar wat houdt het precies in? Wat voor maatregelen zijn dat? Is tweefactorauthenticatie genoeg? Het antwoord daarop is ‘nee’. Als je het leuk vindt om bezig te zijn met IT-systemen en technieken om persoonsgegevens (beter) te beveiligen, volg dan bij ons de CIPT-training. ICTRecht Academy biedt een tweedaagse training aan en zorgt ervoor dat jij klaar bent om het CIPT-certificaat te halen! In deze blog leggen we uit wat CIPT is en voor wie het bedoeld is.

Wat is CIPT en wat kan ik ermee?

CIPT staat voor Certified Information Privacy Technologist. Dit certificaat wordt uitgegeven door de International Association of Privacy Professionals (IAPP). CIPT staat in het teken van IT & techniek in combinatie met privacy. Met CIPT leer je hoe om te gaan met privacy en gegevensbeveiliging tijdens de ontwikkeling en implementatie van uiteenlopende IT-producten en -diensten. Zodra je het CIPT-certificaat hebt behaald, laat jij zien dat je de technische aspecten kent in samenhang met privacy. 

Vaak beschikt een functionaris gegevensbescherming (FG) of privacy officer over het CIPP/E- en CIPM- certificaat, maar het is juist verstandig om ook meer te weten te komen over de techniek. Denk bijvoorbeeld aan het pseudonimiseren of anonimiseren van persoonsgegevens. Vaak wordt dat daarover geadviseerd door u een FG of privacy officer, maar hoe werkt dat dan eigenlijk?

 

Welke onderwerpen komen aan bod bij CIPT?

Zoals aangegeven staat CIPT in het teken van privacy & techniek. Welke beveiligingsmaatregelen moeten geïmplementeerd worden in IT-systemen, zodat privacy gewaarborgd is? De AVG noemt bijvoorbeeld encryptie, maar wat voor soorten encryptie zijn er eigenlijk en wanneer gebruik je welke soort? Wat houdt pseudonimisering écht in en welke technieken worden hiervoor gebruikt? Wat is informatiebeveiliging en welke documenten moet een organisatie op orde hebben? Hoe zit het met web tracking? We hebben het altijd over cookies, maar er zijn nog veel meer technologieën.

Tijdens onze CIPT-trainingen behandelen we onderwerpen die terugkomen in het lesmateriaal en het examen. Hieronder enkele voorbeelden:  

  • Data lifecycle
  • Informatiebeveiliging
  • Technische maatregelen
  • Privacybevorderende technologieën, ook wel bekend als privacy enhancing technologies
  • Encryptie
  • Privacy by design
  • Geautomatiseerde besluitvorming

 

Voor wie is CIPT bedoeld?

Bij ICTRecht Academy kan iedereen de CIPT-training volgen. Denk aan IT-managers, security officers en softwareontwikkelaars. Ook een data protection officer/ functionaris gegevensbescherming kan aansluiten bij onze CIPT-training, omdat je vanuit die rol dan ook met de organisatie kan meedenken over het beveiligen van persoonsgegevens. Ben je geïnteresseerd in privacy & techniek of wil je daar meer over weten? Volg dan bij ons de CIPT-training! Na afloop van de training kun je gelijk het examen inplannen. Van ons krijg je namelijk een voucher voor het examen en ook nog eens een jaar lang lidmaatschap bij de IAPP. 

 

Wanneer en waar?

ICTRecht Academy biedt de door de IAPP erkende CIPT-trainingen meerdere keren per jaar aan in Utrecht.

We verwelkomen je graag bij een van onze trainingen!