Cloud

Vrijwel elk bedrijf maakt tegenwoordig gebruik van de cloud. Software wordt steeds vaker aangeboden in de vorm van Software as a Service (SaaS). Maar ook andere soorten clouddiensten, zoals PaaS en IaaS zijn in opkomst. 

Vraag informatie aan

Aandachtspunten bij clouddiensten

Clouddiensten bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele on premise oplossingen. Het gebruiksgemak, kostenaspecten en de flexibiliteit om de diensten op- en af te schalen zijn belangrijke redenen voor de implementatie in zoveel organisaties.

Wel moeten zowel de afnemer als de leverancier rekening houden met een aantal specifieke risico’s. Denk hierbij aan de volgende aandachtspunten:

1. Beschikbaarheid

De afnemer van een clouddienst heeft nauwelijks controle over de beschikbaarheid daarvan. Er zullen daarom contractuele afspraken gemaakt moeten worden om de beschikbaarheid te waarborgen. Zo zal het in de meeste gevallen wenselijk zijn om een exit-regeling te treffen. Hierin wordt vastgelegd wat er gebeurt met de clouddienst en met de data van de afnemer indien de partijen uit elkaar gaan. Gaat het om data of een dienst die essentieel is voor de afnemer? Dan is een ook een continuïteitsregeling noodzakelijk.

2. Integriteit

Zowel de leverancier als de afnemer van een clouddienst kunnen fouten maken waardoor de integriteit van de opgeslagen data in gevaar komt. Indien er data verloren gaat, kan dat echter ingrijpende consequenties hebben. Duidelijke afspraken over back-ups en de kwaliteit van de dienst kunnen helpen bij het waarborgen van de integriteit. Deze afspraken worden veelal vastgelegd in een Service Level Agreement (SLA).

3. Vertrouwelijkheid

Indien er via een clouddienst (bedrijfs)gevoelige informatie wordt opgeslagen, is het van belang dat deze informatie niet zomaar toegankelijk is. Het is daarom essentieel om de dienst goed te beveiligen. Daarnaast moeten zowel de afnemer als de leverancier van een clouddienst rekening houden met de wet- en regelgeving over privacy (waaronder de Algemene verordening gegevensbescherming). Via vrijwel iedere clouddienst worden immers persoonsgegevens opgeslagen of verwerkt.

Naast de hierboven beschreven algemene aandachtspunten kunnen er per branche ook specifieke risico’s bestaan, al dan niet ingegeven door wet- en regelgeving. Denk aan het gebruik van cloudoplossingen binnen de gezondheidszorg of in de financiële sector. De adviseurs van ICTRecht hebben ieder hun eigen specialisatie en kunnen u ondersteunen op verschillende deelterreinen.

Onze cloud factsheet

Clouddiensten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de online wereld. Steeds vaker zal de vraag gesteld worden ‘Wat als mijn clouddienstverlener failliet gaat?’ of ‘Hoe kan ik ervoor zorgen dat de dienst gecontinueerd wordt?’.

Lees meer

legaltools-big

Meer informatie ontvangen?

Bel ons voor meer informatie op telefoonnummer: 020 663 1941 (voor ICTRecht Groningen: 050 209 3499). Een bericht achterlaten via het formulier kan ook: een van onze juridisch adviseurs neemt dan contact met u op.

Wanneer u een aanvraag bij ons doet, volgt altijd eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek: telefonisch, bij ons op kantoor of bij u op locatie.

Laat uw gegevens achter