Cloud computing / SaaS

Software as a Service (SaaS), ook wel Software on Demand of Application Service Provider (ASP) dienstverlening genoemd. Cloud computing (zoals wij het maar zullen noemen) gaat over het via internet op aanvraag beschikbaar stellen van softwarediensten en gegevens.

Vraag informatie aan

Cloud computing heeft vele voordelen. Er zijn echter ook de nodige risico’s, met name op juridisch vlak. Als de leverancier de dienst staakt, kan de gebruiker dan nog verder met zijn data? Is het eigenlijk wel zijn data? Mag die data in de VS worden opgeslagen? En welke schade kan worden geclaimd als de dienst een dag niet beschikbaar is?

Goed regelen van uw positie als cloud computing-dienstverlener (of juist als afnemer) is daarom van groot belang. Denk aan zaken als:

  • De SaaS-overeenkomst. Naast een gebruiksrecht moeten ook beschikbaarheid van de softwaredienst (uptime & betrouwbaarheid), onderhoud en het afrekenmodel duidelijk vastgelegd worden.
  • Backups, toegang tot en eigendom van data. Wat mag de klant met data die “in de wolken” is opgeslagen? Hoe kan deze worden geëxporteerd?
  • Privacy en persoonsgegevens. Als clouddiensten voor privacygevoelige gegevens gebruikt worden, is een privacyverklaring en verwerkersovereenkomst wettelijk verplicht. Worden gegevens op Amerikaanse servers opgeslagen, dan is ook het Privacy Shield van toepassing.
  • Continuïteit. Wat gebeurt er als de SaaS-dienstverlener failliet gaat of wegens wanbetaling wordt afgesloten? Kan de klant dan nog verder?
  • Wie houdt de controle en verantwoordelijkheid over hardware, beheer, data beveiliging en privacy?

Onze cloud factsheet

Clouddiensten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de online wereld. Steeds vaker zal de vraag gesteld worden ‘Wat als mijn clouddienstverlener failliet gaat?’ of ‘Hoe kan ik ervoor zorgen dat de dienst gecontinueerd wordt?’.

Lees meer

legaltools-big

Meer informatie ontvangen?

Bel ons voor meer informatie op telefoonnummer: 020 663 1941 (voor ICTRecht Groningen: 050 209 3499). Een bericht achterlaten via het formulier kan ook: een van onze juridisch adviseurs neemt dan contact met u op.

Wanneer u een aanvraag bij ons doet, volgt altijd eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek: telefonisch, bij ons op kantoor of bij u op locatie.

Laat uw gegevens achter