Licentievoorwaarden advies

Bij software die als clouddienst of Software as a Service (SaaS) wordt ingezet, heeft de gebruiker een licentie nodig om ermee aan de slag te kunnen. Dit gebruiksrecht wil je als dienstverlener met regels en voorwaarden omkleden. Ook als afnemer is het essentieel om te weten wat je van een clouddienst mag verwachten. Onze juridische specialisten helpen u graag bij het opstellen van deze licentievoorwaarden.

Vraag informatie aan Ontmoet onze specialisten

Voorwaarden voor clouddiensten

Bij SaaS en clouddiensten moeten er voorwaarden worden gehanteerd. Hierin wordt de verschaffing van de benodigde gebruiksrechten geregeld, alsmede de invulling (scope) en duur van die gebruiksrechten.

Ook worden hierin de afspraken vastgelegd omtrent gebruik van de dienst, alsmede afspraken die de leverancier ertoe in staat stellen maatregelen te treffen als die afspraken niet worden nageleefd. Biedt de dienst bijvoorbeeld de mogelijkheid om informatie te publiceren, dan moet de dienstverlener kunnen ingrijpen op het moment dat blijkt dat er onrechtmatige publicaties plaatsvinden en de afnemer daarop aan kunnen spreken.

In de voorwaarden wordt ook opgenomen wat de afnemer van de dienst en van de leverancier mag verwachten. SaaS is een vorm van continue dienstverlening op afstand. 

Neem contact met ons op

Dit betekent dat afnemers willen weten welke beschikbaarheid zij mogen verwachten en hoe  het zit het met updates en reparaties van fouten. Ook heeft de leverancier van een SaaS- of clouddienst veel meer inzage in wat de klant doet. Hij kan gevoelige bedrijfsgegevens van de klant (of van diens afnemers) inzien. Dergelijke zaken en de bijbehorende waarborgen moeten ook expliciet geregeld worden in een set voorwaarden.

Afhankelijk van het type dienst en de wijze van dienstverlening bevatten de voorwaarden daarnaast ook overige contractuele bepalingen zoals afspraken over bijvoorbeeld betaling, aansprakelijkheid, opzegging en eventuele exit-regelingen.

De juristen van ICTRecht hebben jarenlange ervaring met het opstellen van licentievoorwaarden. Neem contact met ons op voor advies of het opstellen van een passende set voorwaarden. 

 

 

Zelf een API-licentie opstellen?

U kunt ervoor kiezen om zelf een API-licentie te maken. Hiervoor kunt u gebruik maken van onze generator. Aan de hand van het invullen van een vragenlijst, wordt een standaard API-licentie voor u gegenereerd.

Naar de documentenshop

"ICTRecht heeft haar waarde meer dan bewezen. Snel en duidelijk in de communicatie. Helder in het advies!" 

- Air Miles

Factsheet 'Juridische ondersteuning voor open source'

Meer weten over het opstellen van licentievoorwaarden voor open source software? Wij delen graag onze juridische kennis met u. Lees het factsheet 'Juridische ondersteuning voor open source'. 

Lees het factsheet
ICTRECHT Illustratie handen schudden - Petrol RGB

Meer informatie ontvangen?

Bel ons voor meer informatie op telefoonnummer: 020 663 1941 (voor ICTRecht Groningen: 050 209 3499). Een bericht achterlaten via het formulier kan ook: een van onze juridisch adviseurs neemt dan contact met u op.

Wanneer u een aanvraag bij ons doet, volgt altijd eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek: telefonisch, bij ons op kantoor of bij u op locatie.

Laat uw gegevens achter