De Digital Services Act: wat betekent het voor jou?

De Digital Services Act (DSA), een nieuwe Europese wet, is vanaf 17 februari 2024 volledig van toepassing. De DSA heeft grote invloed op het digitale domein met gevolgen voor zowel bedrijven als consumenten. De DSA verscherpt oude regels uit de e-commercerichtlijn maar introduceert ook nieuwe regels voor tussenhandeldiensten. Dit kan ingewikkeld zijn en bovendien veel tijd kosten. Wij staan daarom klaar om je te helpen.

Vraag de factsheet aan
Neem direct contact op

Wat is de Digital Services Act?

De DSA is een Europese verordening die rechtstreekse werking heeft in alle lidstaten. Dat betekent dat de wet niet nog hoeft worden omgezet naar nationale wetgeving. De verordening herziet het bestaande juridische kader voor de aansprakelijkheid en verantwoordelijkheden van onlineplatforms en andere tussenhandeldiensten. De e-commerce richtlijn uit 2000 vormt de kern van dat kader. De digitale maatschappij is in de afgelopen decennia sterk veranderd, in het bijzonder door de opkomst van onlineplatforms. Om die reden presenteerde de Europese Commissie in 2020 haar voorstel voor de DSA. Inmiddels ligt de wet klaar om in 2024 volledig van kracht te gaan. 

De DSA beoogt bij te dragen tot een goed functionerende interne markt voor tussenhandeldiensten door:

  • het realiseren van een veilige, voorspelbare en betrouwbare digitale omgeving;
  • die innovatie faciliteert;
  • en in welke grondrechten effectief worden beschermd.

Voor wie gelden de regels?

De DSA is in beginsel breed van toepassing op “aanbieders van bepaalde diensten van de informatiemaatschappij”, een begrip dat wij kennen uit eerdere richtlijnen. Hieronder valt het door de DSA geïntroduceerde begrip “aanbieders van tussenhandeldiensten” (hierna: tussenhandeldiensten). Binnen tussenhandeldiensten worden drie categorieën onderscheiden. 
 

De Digital Services Act: alles wat je wil weten

Wil je meer weten over dit onderwerp? Vraag dan de factsheet aan. Hierin vind je overzichtelijke informatie over:

  • de achtergrond en doeleinden van de DSA;
  • de belangrijkste verplichtingen onder de DSA;
  • voor wie de nieuwe regels gelden.

 

ICTRECHT Illustratie meeting klassikaal - Oker RGB

Vraag de factsheet aan

Wat kunnen wij hierin betekenen voor jouw organisatie? 

Het is van belang om te weten welke verplichtingen onder de DSA op jouw organisatie van toepassing zijn. Wij kunnen je helpen bij het inventariseren welke verantwoordelijkheden op jouw organisatie rusten en het maken van een inschatting van de risico’s met betrekking tot aansprakelijkheid. Daarnaast bieden wij ondersteuning bij het implementeren van de nieuwe wet in de bestaande bedrijfsvoering.  Zo weet je zeker dat jouw organisatie in lijn handelt met de relevante Europese regelgeving en je je juridische risico’s beperkt.

Neem contact op

ICTRECHT Illustratie 2 vrouwen - Oker RGB

Onze Legal Counsels

Maak kennis met onze Legal Counsels. Zij staan je bij met praktisch advies:

Meer informatie ontvangen?

Laat een bericht achter via het formulier voor meer informatie: een van onze juridisch adviseurs neemt dan contact met je op.

Wanneer je een aanvraag bij ons doet, volgt altijd eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek: telefonisch, bij ons op kantoor of bij jou op locatie.

 

FG_06.2