Corporate housekeeping

Benieuwd hoe jouw juridische afdeling efficiënter ingericht kan worden? Weten waar de concrete innovatiekansen liggen? Laat onze consultants vrijblijvend de legal quickscan voor jouw organisatie uitvoeren en je komt erachter.

Vraag informatie aan

Wat is corporate housekeeping?

Corporate houskeeping kun je zien als een systeem dat verschillende onderdelen binnen een organisatie raakt. Het is een proces om ervoor te zorgen dat juridische entiteiten met verschillende verantwoordelijkheden en verplichtingen in staat zijn om deze na te komen.

De kern hierbij ziet op het samenstellen en controleren van de essentiële bedrijfsgegevens. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over bestuurders en de bevoegdheden, deelnemingen, belastingen, wijzigingen aan de hand van fusies en overnames. Hoewel corporate housekeeping ziet op juridische processen binnen organisaties is niet alleen legal betrokken. Binnen het systeem van corporate housekeeping worden meerdere bedrijfsonderdelen betrokken zoals compliance, finance, HR en uiteraard legal. Corporate housekeeping is daarmee een multidisciplinair werkproces binnen een organisatie. Vaak zijn juristen wel verantwoordelijk voor het voeren van corporate housekeeping.

Het beheren van verantwoordelijkheden van entiteiten is complex en de werkzaamheden lopen uiteen. Deze werkzaamheden kunnen zijn:

  • Het centraliseren van aandeel- en certificaathoudersregisters op één locatie, zodat deze altijd en overal kunnen worden opgevraagd;
  • Deelnemingen van elke entiteiten volgen en beheren;
  • Het bijhouden van bedrijfsstructuren en bevoegdheden;
  • Documentopslag bij statuten, beleidsstukken, verzekeringen;
  • Beheersen van risico’s op alle bovenstaande punten.
ICTJ_04.2

Het goed uitvoeren van corporate housekeeping vereist veel van organisaties. Het werk is specialistisch en vraagt om precisie. De belangen van een goede uitvoering zijn vanzelfsprekend groot. Corporate housekeeping is de juridische boekhouding van organisaties en daarmee de ruggengraat van het bedrijf.

Corporate housekeeing uitbesteden

Ons team is in staat om de volledige corporate housekeeping als een service uit handen te nemen. Daarnaast ondersteunen onze consultants bij het vinden en implementeren van (maatwerk)software voor corporate housekeeping. Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak vrijblijvend een afspraak.

Vraag informatie aan

ICTRECHT Illustratie 4 specialisten - Petrol RGB

De legal tech consultants van ICTRecht

Maak kennis met onze legal tech consultants. Zij helpen je organisatie te innoveren: 

Naast ons vaste team van legal consultants werken we ook met externe partners.

Meer informatie over Corporate housekeeping?

Vraag gemakkelijk een gesprek aan door het formulier hiernaast in te vullen. Een van onze legal tech consultants neemt dan contact met je op. 

Stuur ons een bericht