Regelmatig krijgen wij de vraag hoe een klant moet aangeven akkoord te zijn met de algemene voorwaarden, huisregels, gebruiksvoorwaarden of welk juridisch document dan ook. De wet is daar makkelijk in: elke manier mag, behalve in een paar bijzondere gevallen. Ook bij online bestellingen en aankopen of bij lidmaatschappen van websites. Je hoeft dus niet per se mensen iets te laten aanvinken of -klikken. Het mag wel, en het kan handig zijn om op die manier bewijs te verzamelen.
Een veel voorkomende manier van werken is een aanvinkvakje. Een voorbeeld van het bekende forum Webhostingtalk:
Deze constructie is populair, omdat het mensen dwingt dat vakje te plaatsen en daarmee te bevestigen dat zij akkoord zijn met de voorwaarden. Juridisch is het echter niet verplicht. De wet (art. 6:232 BW) zegt namelijk dat je ook akkoord bent met algemene voorwaarden als je ze niet gelezen hebt. De enige eis is dat men tijdig voor of bij het sluiten van de overeenkomst gemeld heeft dat er algemene voorwaarden zijn. Plus, bij online overeenkomsten, dat je ze kunt downloaden.
Webwinkel Coolblue doet het anders, maar ook volstrekt legaal:
Ook zo worden de voorwaarden onder de aandacht gebracht. De lezer kan ze nu opvragen en uitprinten (of opslaan), en dat is genoeg om ze van toepassing te laten zijn.
Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden. Het gaat er echt alleen om dat mensen moeten weten dat er voorwaarden gelden en dat ze die kunnen opslaan. Hoe je dat implementeert, is geheel aan jou.
Met onze juridische generatoren op JuriDox.nl kun je snel en tegen een gunstig tarief zelf je voorwaarden opstellen.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.