Home / Nieuws & Blogs / QR-code op de werkvloer: mag dat?

QR-code op de werkvloer: mag dat?

| 17 november 2021

Het gaat weer de verkeerde kant op. De cijfers gaan omhoog en de ziekenhuizen raken weer overbelast. Genoeg reden voor speculaties dus: welke maatregelen gaat het kabinet nu weer nemen om het coronavirus onder controle te krijgen? Eén van de mogelijke maatregelen die we steeds meer voorbij horen komen, is het verplicht stellen van de QR-code op de werkvloer. Maar mag dit eigenlijk wel?

QR-code medisch gegeven

De werkgever heeft een zorgplicht. Dit betekent dat de werkgever verplicht is om de veiligheid en gezondheid van de werknemer te beschermen. Je zou dan denken dat het niet meer dan logisch is dat de werkgever ook mag controleren of een werknemer beschikt over een QR-code. Heeft een werknemer een QR-code, dan is de kans op verspreiding van het coronavirus tenslotte kleiner. De gezondheid van werknemers is daarom beter beschermd wanneer enkel werknemers met een QR-code op de werkvloer worden toegelaten. Toch?

Zo simpel is het alleen niet. De QR-code, of beter gezegd de informatie die verbonden is met de QR-code in de CoronaCheck-app, is namelijk aan te merken als een gezondheidsgegeven. Wordt de QR-code gescand, dan is tenslotte niet alleen de eerste letter van de voornaam, de eerste letter van de achternaam, de geboortedag en -maand en het geslacht van de eigenaar van de QR-code inzichtelijk. De scanner van de QR-code krijgt daarnaast ook een groen of rood vinkje te zien. Dit vinkje zegt iets over de gezondheid van de eigenaar van de QR-code. Heb je bijvoorbeeld een groen vinkje, dan is tenslotte duidelijk dat je geen corona hebt (bij een negatieve test), genezen bent van corona of (zo goed als) beschermd bent tegen corona, omdat je ingeënt bent.

Bijzondere persoonsgegevens

Dit maakt het hele QR-code op de werkvloer verhaal lastig. Gezondheidsgegevens zijn op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming namelijk bijzondere persoonsgegevens. Het verwerken van bijzondere persoonsgegevens is in principe verboden. Op dit verbod bestaan uitzonderingen, maar die bestaan op dit moment nog niet voor het gebruik van de QR-code op de werkvloer. Sterker nog, het is de werkgever niet toegestaan om gezondheidsgegevens te verwerken.  

QR-code op de werkvloer realistisch?

Is het gebruik van de QR-code op de werkvloer dan wel een realistische mogelijkheid? Ja, deze maatregel gaat alleen niet één, twee, drie ingevoerd worden. Het invoeren van de QR-code op de werkvloer vereist namelijk een wetswijziging. Eerder werd al wettelijk vastgelegd dat bezoekers van bijvoorbeeld de horeca en sportwedstrijden een QR-code moeten kunnen laten zien. Hierbij werd echter specifiek uitgesloten dat de QR-code ook op de werkvloer gecontroleerd mag worden. Deze uitzondering op de regel dient daarom opgeheven te worden, mocht de QR-code op te werkvloer ooit realiteit worden. Hoelang het gaat duren voordat deze wijziging doorgevoerd is, dat is nog maar de vraag.