Waarom dit AI-congres?

Op 2 augustus 2025 treden in Nederland de AI-toezichthouders aan. Daarmee begint een nieuwe fase in de toepassing van de Europese AI Act: van wetgeving naar handhaving. Voor juristen, compliance officers en beleidsmakers betekent dit scherp krijgen welke verplichtingen op jou en je organisatie afkomen.

Dr. Laura Caroli (voormalig betrokken bij de totstandkoming van de AI Act), Willy Tadema (AI governance-specialist bij de Rijksoverheid), Dr. Theresa Marschall (AI-standaardisatie-expert bij Rijksinspectie voor Digitale Infrastructuur) en advocaat Fulco Blokhuis (specialist in AI & auteursrecht bij Boekx Advocaten) en Arnoud Engelfriet (Chief Knowledge Officer bij ICTRecht) delen hun visie op toezicht, juridische knelpunten en beleidsuitdagingen in deze nieuwe fase van AI-regulering.

Inclusief gratis boek:
De AI Act: Artikelsgewijs commentaar

Om alle verplichtingen helder te duiden is grondige kennis van de AI Act essentieel.

De AI Act: Artikelsgewijs commentaar is een volledig herziene en geactualiseerde editie van ons veelgeprezen naslagwerk. Nu ook in het Nederlands, met 450 pagina’s diepgravend artikelsgewijs commentaar en ruim 200 verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur.

Onmisbaar voor iedereen die de AI Act in de praktijk moet toepassen — of dat nu in toezicht, compliance, beleid of advies is.

Praktische informatie

Datum en tijd 
Dinsdag 14 oktober 2025
13:20-18:00 (inloop vanaf 13:00)

Deelnemen
Kosten voor deelname: €199,-, inclusief gratis boek naar keuze 'De AI Act: Artikelsgewijs commentaar' of 'The Annotated AI Act'
Punten
NOvA: 3 PO-punten
CCLTE: 3 PE-punten


Locatie 
ICTRecht Amsterdam
Jollemanhof 12, 1019 GW
Amsterdam

Meld je aan

NOVA, IAPP & CCLTE-erkend

Door de Nederlandse Orde van Advocaten zijn wij erkend als opleidingsinstelling in het kader van de PO (Onderhoud Vakbekwaamheid). Door het Centre for Certified Legal and Tech Expertise (CCLTE) zijn wij erkend als opleidingsinstelling in het kader van de PE (Onderhoud Vakbekwaamheid). Daarnaast zijn wij door de International Association of Privacy Professionals erkend als Official CPE Provider.

NOVA, IAPP en CCLTE logo

Wat neem je mee na het congres?

  • Je weet hoe het toezicht op de AI Act in Nederland is ingericht en welke verplichtingen daaruit voortvloeien voor organisaties.
  • Je hebt inzicht in actuele juridische knelpunten zoals AI en auteursrecht, regels voor algemene taalmodellen en hoogrisico-classificatie.
  • Je kent de politieke en juridische context van de AI Act en begrijpt hoe de verordening tot stand is gekomen.
  • Je kunt scherper adviseren over compliance, implementatie en risicoanalyse onder de nieuwe regels.
  • Je ontvangt (gratis!) de nieuwste editie van De AI Act: Artikelsgewijs commentaar, naar keuze Nederlands of Engels.

L1852983

Programma

Bekijk het programma.

Tijd Onderdeel
13:00-13:20

Inloop

13:20-13:30

Welkomstwoord door Arnoud Engelfriet 

13:30-14:15

Presentatie door Laura Caroli

14:15-15:00

Presentatie door Willy Tadema en Theresa Marschall 

Pauze

Koffiepauze met snack

15:15-16:00

Presentatie door Fulco Blokhuis

16:00-16:45

Interview + boekpresentatie door Arnoud Engelfriet

16:45-17:00

Q&A en discussie

17:00-18:00

Borrel en netwerken

 

Lees meerLees minder

Sprekers

Lees meer over alle sprekers.

Ronde portretfoto - Laura

Dr. Laura Caroli

Voormalig betrokken bij de totstandkoming van de AI Act
 
Laura Caroli is Senior Fellow bij het Wadhwani AI Center binnen het Center for Strategic and International Studies (CSIS). Eerder was zij Senior Policy Advisor bij het Europees Parlement, waar zij nauw samenwerkte met Europarlementariër Brando Benifei. In die rol leidde zij mede de technische onderhandelingen over de EU AI Act.

Laura heeft uitgebreide expertise op het gebied van AI-governance, digitale zaken, buitenlandse zaken, defensie en mensenrechten. Ook heeft zij bijgedragen aan het Intelligence Foresight Committee van het Italiaanse parlement en aan de Italiaanse denktank “Italianieuropei” in Rome. Laura behaalde haar PhD in geopolitiek aan de Universiteit van Triëst.
 
Ronde portretfoto - Willy

Willy Tadema

AI governance-specialist bij de Rijksoverheid 
 
Willy Tadema is AI-governance consultant bij het Rijks ICT Gilde en daarnaast AI-standaardisatie-expert bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Ze is één van de initiatiefnemers van de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) die discriminatie door risicoprofileringsalgoritmen van de overheid moet voorkomen. Met haar werk draagt ze bij aan de professionalisering van het vakgebied van verantwoorde AI, onder meer door best practices en state-of-the-art inzichten te verzamelen en te verspreiden via standaarden. 
 
Ronde portretfoto - Theresa

Theresa Marschall

Senior AI-standaardisatie-expert bij de Rijksinspectie voor Digitale Infrastructuur
 

Dr. Theresa Marschall is een senior AI-standaardisatie-expert bij de Rijksinspectie voor Digitale Infrastructuur, waar zij onder andere bijdraagt aan de totstandbrenging van geharmoniseerde normen voor AI in Europa. Ze werkt aan technische uitdagingen zoals bias, data, risico- en kwaliteitsmanagement, terwijl ze ook het bredere AI-governance landschap in de gaten houdt. De cruciale rol van normen bij effectief markttoezicht en naleving van regelgeving staat daarbij centraal in haar werk. In haar rol als expert in de Nederlandse NEN-normcommissie ‘Artificial Intelligence en Big Data’ vertegenwoordigt zij Nederlandse belangen op Europees niveau (CEN/CENELEC) en mondiaal niveau (ISO).

 
Ronde portretfoto - Fulco

Fulco Blokhuis

Specialist in AI & auteursrecht, advocaat/partner bij Boekx
 
Fulco Blokhuis, al meer dan 20 jaar advocaat op het snijvlak van intellectueel eigendom en tech, is de afgelopen jaren veel bezig met AI. Hij neemt je mee in de internationale ontwikkelingen die spelen rond het auteursrecht en AI.
 

Arnoud Engelfriet

Arnoud Engelfriet

Chief Knowledge Officer bij ICTRecht
 
Arnoud Engelfriet is informaticus en IT-jurist. Hij is gespecialiseerd in AI, data en software, en verdiept zich graag in complexe uitdagingen op het snijvlak van ict en recht, een onderwerp waar hij zich sinds 1993 mee bezighoudt. Hij is een veelgevraagd spreker, auteur van boeken en gastdocent. Naast zijn verantwoordelijkheden bij ICTRecht is Arnoud docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Arnouds professionele kwalificaties omvatten onder meer de titels van Nederlands en Europees octrooigemachtigde, die teruggaat op zijn tien jaar durende werk als IP Counsel bij Royal Philips.
Lees meerLees minder

Vragen?

Laat een bericht achter via het formulier: een collega neemt dan contact met je op.