SnelStart & ICTRecht: van contracten naar ISO-certificering

Lees hoe SnelStart dankzij de samenwerking met ICTRecht niet alleen hun juridische structuur versterkte, maar ook hun focus op digitale veiligheid verbeterde. De ISO-certificering, begeleid door ICTRecht, geeft SnelStart een stevige basis voor veiligheid. De contract-bibliotheek zorgt daarentegen voor een solide juridisch fundament.

Uitdaging

Voorheen werkte SnelStart, leverancier van slimme boekhoudsoftware, met een freelance juridisch adviseur, wat prima verliep. Alleen groeide de behoefte aan meer structuur, beschikbare tijd en een bredere kijk rondom juridische kwesties. In april 2020 benaderde SnelStart voor het eerst ICTRecht met een vraag over een Non-Disclosure Agreement (NDA).

Oplossing

ICTRecht biedt SnelStart niet alleen juridische ondersteuning bij contracten, maar ontwikkelt ook handige templates en een bibliotheek met standaardcontracten. De samenwerking werd onlangs uitgebreid met de inhuur van een IT-jurist en Functionaris Gegevensbescherming (FG). Ook schakelt SnelStart ICTRecht in voor expertise op het gebied van informatiebeveiliging, zoals begeleiding bij het behalen van de ISO 27001 certificering.

Impact

  • De door ICTRecht ingerichte bibliotheek met contracten is uitgebreid en actueel, waardoor het opstellen van nieuwe contracten efficiënter verloopt.
  • SnelStart heeft met succes de ISO-certificering behaald, wat een positieve impact heeft op de veiligheid van systemen en de klanttevredenheid.
  • Het beleid op het gebied van informatiebeveiliging is dynamisch en voortdurend in ontwikkeling, mede dankzij de expertise van ICTRecht.
  • De samenwerking heeft SnelStart geholpen om efficiënter te worden in het omgaan met juridische vraagstukken en om te voldoen aan wet- en regelgeving.
  • Nieuwe vraagstukken zoals AI worden praktisch vertaald naar de praktijk van SnelStart.
  • Het geeft het team van SnelStart rust dat ICTRecht de wet- en regelgeving op de voet volgt. Relevante ontwikkelingen en kennis worden continu met SnelStart gedeeld.
  • SnelStart doet nu op het juiste moment de juiste dingen, doordat er wordt nagedacht over de relevantie en prioriteiten van alle richtlijnen.
  • Ad hoc juridische vragen legt SnelStart direct bij ICTRecht neer. Dat betekent snel antwoord op uiteenlopende vragen.
  • SnelStart geeft met ICTRecht invulling aan de functies van IT jurist/Privacy Officer, FG en Security Officer. Hierdoor hoeven ze zelf niet op zoek naar kandidaten voor deze functies.

"Ik ben enorm gecharmeerd van de praktische insteek. Het team van ICTRecht denkt mee en kijkt vooral naar wat er binnen de kaders wél mogelijk is."

Iris Barhorst, Manager Bedrijfsvoering SnelStart


Snelstart

SnelStart & ICTRecht: van contracten naar ISO-certificering

SnelStart, leverancier van slimme boekhoudsoftware, stond voor de uitdaging om niet alleen de juridische structuur te versterken, maar ook om de focus op digitale veiligheid te verbeteren. In april 2020, op zoek naar meer structuur en expertise, klopte SnelStart aan bij ICTRecht. De initiële vraag was hulp bij een NDA. Wat volgde was onder andere advies en begeleiding rondom het behalen van de ISO 27001 certificering. Dat ICTRecht inmiddels veel meer dit oppakt, wordt in dit artikel duidelijk.

Eerst snuffelen: hulp bij contracten

"Voorheen werkten wij naar tevredenheid met een freelance juridisch adviseur. Maar omdat de behoefte aan meer structuur, beschikbare tijd en een bredere kijk rondom juridische kwesties groeide, bracht deze adviseur ons in contact met ICTRecht."  begint Iris.

In eerste instantie bood ICTRecht aan SnelStart vooral ondersteuning bij het opstellen van contracten en het creëren van contracttemplates. Deze stap zorgde voor een bibliotheek aan contractsjablonen, waardoor SnelStart nu sneller en accurater werkt als het op contractcreatie aankomt. Iris: “Deze templates worden up-to-date gehouden en helpen ons om met meer gemak een kwalitatief hoogstaand en actueel bestand samen te stellen. Daarbij maakt ICTRecht juridische taal helder. Zo zijn onze algemene voorwaarden nu voor iedereen echt beter te begrijpen.”

Inhuren Functionaris Gegevensbescherming (FG)

Vervolgens vond SnelStart in ICTRecht ook de partij om vorm te geven aan de functie van FG. SnelStart wilde in eerste instantie deze FG zelf aannemen. Toen dat lastig bleek, bood ICTRecht hiervoor - in de vorm van inhuur - ook een oplossing. Iris, die al tevreden was met de samenwerking, was snel overtuigd. Momenteel werkt deze FG, die via ICTRecht wordt ingehuurd, intensief samen met Iris en haar team aan uitlopende werkzaamheden. Daarnaast is er vanuit ICTRecht ook een Privacy Officer aan dit team toegevoegd. Beide functies werken intensief samen met de Compliance Officer, Fabianne van SnelStart.

SnelStart ICTRecht Iris, Irone, Fabianne en Tess

SnelStart & ICTRecht: Iris, Irone, Fabianne en Tess

Iris: “Het meest prettige vind ik dat er enorm veel kennis aanwezig is. Op het moment dat de collega die voor ons is opgesteld het niet weet, is er mogelijkheid om allerlei specialismes binnen ICT Recht te raadplegen. Dit zorgt ervoor dat er altijd een passend antwoord gevonden wordt. “ Iris vervolgt: “Daarnaast ben ik enorm gecharmeerd van de praktische insteek. Het team van ICTRecht denkt mee en kijkt vooral naar wat er binnen de kaders wél mogelijk is.”

Meelezen bij complexe contracten

Iris en haar team pakken ook graag zelf juridische werkzaamheden op. Contracten komen bij Iris of haar collega Fabianne binnen en ze beoordelen deze in eerste instantie zelf. “Als de overeenkomsten groter of ingewikkelder worden is het fijn dat er bij ICTRecht altijd iemand kan meelezen. Ik krijg dan input op basis waarvan ik aan de andere partij vragen kan stellen. Wordt de casus erg ingewikkeld en kan het ‘basisteam’ van ICTRecht er geen invulling aan geven, dan wordt er snel een beroep gedaan op specialistische collega’s van ICTRecht.”

Uitbreiding van diensten

Enige tijd geleden klopte SnelStart voor een volgend vraagstuk bij ICTRecht aan: de begeleiding bij de ISO27001-certificering voor informatiebeveiliging. Johnny Honing van ICTRecht speelde hier een cruciale rol. Iris: “Deze ISO-certificering geeft ons een handige kapstok voor veiligheid. Belangrijk, aangezien we veilige toegankelijkheid essentieel vinden voor onze klanten.”

Wat dit project extra uitzonderlijk maakte, is dat SnelStart alles vertaalt naar klantwaarde, zelfs een initiatief als dit. “We vertalen compliant werken door naar onze klantwaarde en denken bij alles: ‘Wat heeft de klant hieraan en hoe maken we het voor hem enerzijds zo veilig en anderzijds zo makkelijk mogelijk?’. Hoe veiliger onze systemen zijn ingericht, des te veiliger werken onze klanten. Alleen, ons platform moet ook gebruikersvriendelijk blijven. Samen met ICTRecht hebben we deze certificering voor gebruikers en de organisatie ook zo positief mogelijk geïmplementeerd.”

SnelStart ICTRecht Iris Johnny en Fabianne

SnelStart & ICTRecht: Iris, Johnny en Fabianne

Relatie die verder gaat

De relatie tussen SnelStart en ICTRecht gaat verder dan alleen juridisch advies. Het team van ICTRecht fungeert als een verlengstuk van SnelStart, met persoonlijke aandacht voor de behoeften en doelen van het bedrijf. Dit heeft geleid tot continue verbetering en innovatie binnen SnelStart, met als resultaat een wendbare en compliant organisatie. Iris vertelt ons dat dankzij de voortdurende ondersteuning van ICTRecht er binnen de organisatie een groter bewustzijn is rondom privacy.

Iris: “Daarbij hebben de contractbibliotheek en het verkrijgen van ISO-certificering geleid tot een meer gestructureerde en veiligere werkomgeving. SnelStart richt zich op het nakomen van haar klantbeloften, met behulp van de praktische benadering en expertise van ICTRecht. Door regelmatige communicatie en ondersteuning hebben we samen een professionele en compliance-gerichte cultuur ontwikkeld, waarbij de klant centraal staat.” 

Onze ervaring

Tess Vonk en Johnny Honing van ICTRecht benadrukken de waarde van de samenwerking met SnelStart:

Tess: "Ik ben onder de indruk van de openheid en bereidheid van SnelStart om te groeien en te innoveren. SnelStart schakelt graag snel, ook op juridische vlak. Onze samenwerking heeft niet alleen juridische verbeteringen gebracht. Het draagt ook echt bij aan een cultuur van veiligheid en vooruitgang. Alle juridische vragen vanuit de organisatie komen bij ons en pakken wij direct op. Fijn dat we die vrijheid en het vertrouwen krijgen en serieus worden genomen. Daarbij zijn het ook stuk voor stuk fijne collega’s en worden we altijd warm ontvangen.''  Johnny vult aan: “Er gebeurt bij SnelStart veel. Het is een dynamisch bedrijf dat snel ontwikkelt en meegaat met de tijd. Werken met SnelStart betekent ook voor mij dat ik voortdurend mijn eigen kennis moet bijschaven. En het mooie is: compliance is hier geen ondergeschoven kindje, maar een belangrijk element van de bedrijfsvoering.”

Over SnelStart

SnelStart is een bedrijf dat al 40 jaar gespecialiseerd is in het aanbieden van boekhoudsoftware voor allerlei soorten ondernemers. Van zzp’ers en midden- en kleinbedrijf tot boekhouders en accountants. Van simpel bonnen aanleveren, offertes en facturen versturen tot compleet voorraad/ en orderbeheer. Voor alle uitdagingen heeft SnelStart een passend boekhoudpakket beschikbaar.

Bekijk de website

Logo-Snelstart

Contact

Wil jij weten wat ICTRecht voor jou of jouw organisatie kan betekenen?

Laat een bericht achter via dit formulier. Eén van onze juristen neemt dan contact met je op. 

Wanneer je een aanvraag bij ons doet, volgt altijd eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

 

ICTRECHT Illustratie advies - Petrol RGB

 

Laat je gegevens achter