Peter Kager
Chief Quality Officer (CQO)
Het nieuws is er vol van, Artifical Intelligence (AI) is een ontzettend actueel onderwerp. Veel organisaties zullen AI willen gaan inzetten en als Functionaris Gegevensbescherming (FG) mag kennis van de wet- en regelgeving rondom AIA (AI Act) dan ook niet ontbreken! Als interne onafhankelijke toezichthouder is jouw rol cruciaal. Wat als de organisatie waar jij werkt AI gaat gebruiken om sollicitanten te screenen, mag dat zomaar? En wat doe je als FG als je merkt dat er interne projectgroepen aan Copilot-oplossingen werken en daar documenten en persoonsgegevens in willen stoppen? Ook bij het goed kunnen adviseren als FG over DPIA’s en transparantie zal kennis over de AI Act onmisbaar zijn.
Nu de AI Act inwerking is getreden zullen stapsgewijs eerste eisen gaan gelden. Zo geldt vanaf februari 2025 het verbod op AI-systemen met onaanvaardbaar risico en de verplichtingen rondom AI-geletterdheid. Met name de AI Act roept vele vragen op bij FG's. Op hoofdlijnen is deze wellicht al bekend. Een risicogebaseerde regulering van AI-systemen, met aparte regels voor general-purpose-AI en een markeerplicht voor synthetische content. Maar de AI Act doet meer. De risicobenadering werkt nét even anders dan bijvoorbeeld de AVG; het gekozen model is dat van productveiligheid en conformeren aan standaarden (CE keurmerk). Tegelijk weegt ook ethiek zwaar bij de afwegingen die moeten worden gemaakt.
Als FG is het belangrijk om de verschillen te weten tussen deze wetgeving en hoe daarmee om te gaan in de praktijk om te bepalen wat jouw rol als FG is. Denk bijvoorbeeld aan de CA (conformiteitsbeoordeling) en de DPIA? En hoe zit het met de verantwoordelijke partij en de verwerkingsverantwoordelijke? Gaan privacy awareness en AI geletterdheid hand in hand? En hoe adviseer je daar nu als FG over? Speciaal voor FG's heeft ICTRecht dan ook deze eendaagse studiedag ontwikkeld, waarin je als FG leert de AI Act concreet te maken in de praktijk van vandaag. We oefenen met de complexe wettelijke vereisten via heldere casussen.
Na deze training kun je:
Locatie: |
Utrecht |
Kosten: |
€ 975,- exclusief btw |
PE-punten: | 7 |
Duur: |
Één dag |
Tijd: | 09:00 uur - 16:45 uur |
Start data: |
11 februari 2025 |
Wil jij je (verder) specialiseren in AI compliance? Deze training is in combinatie met andere modules, tegen een voordeliger tarief, als volledige Opleiding tot AI Compliance Officer te volgen. De opleiding geeft je een diepgaand begrip op het gebied van AI-compliance en -governance.
Bekijk de opleiding voor meer informatie of neem contact met ons op.
De thema's die aan bod komen tijdens de studiedag zijn als volgt:
Vóór de studiedag kan je zelfstandig aan de hand van webinars (1 uur) de basisstof opnemen en door middel van e-learnings (1 uur) oefenen met hoe je deze kunt toepassen. Tevens ontvang je bij inschrijving de boeken "The Annotated AI Act" en "AI and Algorithms: Mastering Legal and Technical Compliance", beiden geschreven door Arnoud Engelfriet.
Chief Quality Officer (CQO)
Peter is Chief Quality Officer (CQO) bij ICTRecht. In deze rol is hij verantwoordelijk voor het borgen van de kwaliteit van werk. Met zijn jarenlange ervaring als privacy- en ICT-jurist zorgt hij...
Meer over PeterDoor het Centre for Certified Legal and Tech Expertise (CCLTE) zijn wij erkend als opleidingsinstelling in het kader van de PE (Onderhoud Vakbekwaamheid). Daarnaast zijn wij door de International Association of Privacy Professionals erkend als Official CPE Provider.
Na de theorie doorgenomen te hebben, ga je tijdens onze trainingen aan de slag met interactieve (workshop) elementen, zoals rollenspellen en real life cases. Zo maken we een vertaalslag naar de praktijk en bieden we jou praktische handvatten.
Onze trainingsprogramma’s worden opgesteld door onze eigen specialisten en zij zullen ook de trainingen verzorgen. Zij spreken vanuit cases waarin zij dagelijks adviseren. Enkele trainingen die buiten onze expertise vallen, worden verzorgd door branchespecialisten.
Bij ons volg je een training in een kleine groep, zodat we aandacht kunnen geven aan al onze deelnemers. Heb je tussendoor vragen? Eén van onze opleidingscoördinatoren zal fungeren als je vaste contactpersoon. Al onze trainingen op locatie zijn inclusief catering.
Wij zijn door de NOvA erkend als opleidingsinstelling in het kader van de PO. Daarnaast zijn we door de IAPP benoemd als 'Official Training Partner' en 'Official CPE Provider'.
Heb je een vraag met betrekking tot de ICTRecht Academy? Neem gerust contact op!
Heb je een klacht? Dat is heel vervelend, maar toch horen we die graag. Geef het graag aan ons door via het klachtenformulier.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.