Home / Nieuws & Blogs / Domeinnamen: 4 vragen om te beoordelen of u een domeinnaam zonder risico's kunt registreren

Domeinnamen: 4 vragen om te beoordelen of u een domeinnaam zonder risico's kunt registreren

14 maart 2012

Stel, u heeft een domeinnaam op het oog die u graag wilt gebruiken voor uw website. Aangezien er ook andere bedrijven onder die naam of een gelijkende naam (online) actief zijn maakt u zich een beetje zorgen: kunt u deze domeinnaam wel zonder problemen gebruiken? U wilt uiteraard niet na het overkopen van de domeinnaam voor flink wat geld (of na gewone registratie) geconfronteerd worden met een brief van een advocaat waarin gezegd wordt dat u de domeinnaam moet overdragen, uw website moet stoppen én een schadevergoeding moet betalen.

Om te bepalen hoeveel risico u daarop loopt kunt u uzelf de onderstaande vragen stellen. Worden veel vragen beantwoord met 'Ja' dan is de kans groot dat u met de domeinnaam inbreuk maakt op de handelsnaamrechten van anderen. Overigens: wanneer u voornemens bent een domeinnaam te registreren/over te kopen met daarin een merknaam verwijs ik u graag door naar een van mijn oudere blogs.

1. Ga ik de domeinnaam als handelsnaam gebruiken?

Wanneer u de domeinnaam als handelsnaam gaat gebruiken is de kans groter dat de andere partij (of één van de andere partijen) de domeinnaam kan opeisen. Voorwaarde hiervoor is echter ook dat de andere partijen de naam als handelsnaam gebruiken. U gaat de domeinnaam onder andere als handelsnaam gebruiken wanneer men na het intikken van sarasbloemenwinkel.nl terechtkomt op de website “Sara's Bloemenwinkel.nl” en deze naam op meerdere plekken van de website voorkomt.

Wanneer u bang bent voor een inbreuk op grond van het handelsnaamrecht, maar u wel graag de domeinnaam wilt gebruiken voor uw onderneming kunt u er ook voor kiezen de domeinnaam slechts als adres te gebruiken. Dit doet u door de bezoeker een website met een andere naam (dus niet “Sara's Bloemenwinkel”) te laten zien wanneer men de domeinnaam inttikt. Zo gebruikt u de domeinnaam in principe niet als handelsnaam en kan er geen sprake van inbreuk zijn.

Voorwaarde voor inbreuk is (naast twee tegenover elkaar staande handelsnamen) bovendien nog dat er gevaar voor verwarring is. Zie hiervoor de vragen 2,3 en 4.

2. Ga ik dezelfde producten onder de domeinnaam aanbieden als de partij(en) wiens lijkt op mijn domeinnaam?

Wanneer u dezelfde producten of diensten gaat leveren als de bedrijven die al onder deze of de gelijkende naam bekend zijn is de kans groot dat zij met succes tegen uw domeinnaam en websitenaam kunnen optreden. Doordat u zich in dezelfde branche beweegt (bijvoorbeeld de online bloemenhandel) is de kans aanwezig dat consumenten uw bedrijf verwarren met de bedrijven van de anderen. Hierdoor wordt aan het voor handelsnaaminbreuk vereiste “gevaar voor verwarring te duchten” voldaan en kan men u verbieden die naam te gebruiken. Dit hoeft overigens niet altijd overdracht van de domeinnaam in te houden!

Registreert u echter met opzet (om bijvoorbeeld meer bezoekers te trekken of de andere partij te dwarsbomen) een domeinnaam die op de bedrijfsnaam van een andere partij lijkt (bijvoorbeeld saraasbloemenwinkel.nl), dan is de kans groot dat deze de domeinnaam kan opeisen via de geschillenprocedure.

3. Lijkt de website die ik onder de domeinnaam wil hangen erg veel op de websites van de andere actieve partijen?

Wanneer uw website teveel lijkt op de websites van de ander werkt u de hierboven reeds genoemde verwarring in de hand. De consument kan bijvoorbeeld onthouden dat de website van Sara's Bloemenwinkel blauw met oranje is. Wanneer men dan op de website van bijvoorbeeld Sanders Bloemenwinkel komt, die ook blauw met oranje is, kan men denken dat men de website van Sara's Bloemenwinkel of een andere vestiging daarvan bekijkt! Dit werkt weer handelsnaaminbreuk in de hand. Probeer daarom altijd voldoende afstand te nemen van de websites van uw concurrenten. Dit betekent dus andere kleuren, andere indeling van de website en (uiteraard) andere teksten.

4. Richt ik mij op hetzelfde publiek als de reeds actieve websites met dezelfde naam?

Stel, ik heb Sara's Bloemenwinkel in Amsterdam en heb daarvoor de hierboven genoemde domeinnaam sarasbloemenwinkel.nl geregistreerd. Op de website geef ik informatie over m'n winkel, maar bied ik geen producten aan. Een andere Sara's bloemenwinkel (of Sanders' Bloemenwinkel) die ergens anders in het land actief is kan mij dan niet verbieden mijn domeinnaam of handelsnaam te gebruiken. Ik richt mij dan namelijk op het Amsterdamse publiek en de ander op zijn eigen regio. Het feit dat een bedrijf een website heeft, zegt namelijk nog niet dat men ook landelijk actief is. Wanneer ik mij wel op hetzelfde publiek zou richten zou de kans op verwarring wel weer groter zijn, waardoor er weer sprake is (of kan zijn) van handelsnaaminbreuk.

Bovenstaande lijst is slechts een handvat en biedt – helaas – niet in alle gevallen soelaas. Het antwoord op de vraag of een bepaalde domein- of handelsnaam inbreuk maakt op een reeds bestaande naam is namelijk te allen tijde afhankelijk van de omstandigheden van het geval en die zijn, logischerwijs, in ieder geval weer anders. Daarnaast spelen soms ook andere regelingen zoals het merkenrecht en de onrechtmatige daad een rol bij de beoordeling van of een domeinnaam inbreuk maakt op de rechten van anderen. Het is dus altijd verstandig een jurist te raadplegen voordat u aan de slag gaat.

> Meer domeinnaam adviezen