Home / Nieuws & Blogs / Een oplossing voor die afschuwelijke bestelknoptekst “met betaalverplichting”

Een oplossing voor die afschuwelijke bestelknoptekst “met betaalverplichting”

| 6 juni 2014

Wat mij betreft het opmerkelijkste deel van de nieuwe consumentenwet: de bestelknop moet ‘Betaalverplichting’ gaan vermelden. Alleen zo zou een gemiddelde consument kunnen weten dat hij werkelijk een betalingsverplichting aangaat bij een webwinkel. Enkel “Bestel nu” of “Afronden” of zelfs maar “Naar de kassa” zou niet genoeg zijn volgens de tekst van de wet. Maar hoe kun je in hemelsnaam een mooie knop maken als er zo’n lap tekst op moet?

Het is gelukkig geen létterlijke eis in de wet dat de bestelknop zelf “bestelling met betalingsverplichting” moet vermelden. De wet zegt dat die tekst genoeg is – een voldoende voorwaarden dus om aan de wet te voldoen. Maar de wettelijke eis zelf is dat er pas besteld kan worden

nadat hem op niet voor misverstand vatbare wijze duidelijk is gemaakt dat de bestelling een betalingsverplichting inhoudt.

Dit mag dus op elke manier die de webwinkelier kan bedenken, mits hij maar kan bewijzen dat aan deze eis is voldaan. Wie die tekst hanteert, heeft dat bewijs geleverd, maar andere manieren mogen ook.

Toevallig las ik deze blog van ConsumPsy waarin men op creatieve wijze het “akkoord”-vakje voor de algemene voorwaarden inzet voor deze eis. Vrijwel alle webshops eisen expliciet akkoord op algemene voorwaarden door middel van een verplicht te zetten vinkje. Als nu deze tekst wordt uitgebreid met een tekst die voldoet aan de wettelijke eis over betaalplicht, dan ben je er: een vinkje zetten bij een verklaring “ik snap dat er een betalingsverplichting ontstaat” is toch een niet voor misverstand vatbare wijze om dat duidelijk te maken. En omdat het vinkje zetten verplicht is, is het niet te missen.

Dit zou er dan zo uit kunnen zien:

 

De tekst “Ik plaats een bestelling met betaalplicht en ga akkoord met de algemene voorwaarden.” is net wat anders dan wat ConsumPsy doet. Zij plaatsen de tekst áchter de verwijzing naar de algemene voorwaarden. Ik vind het sterker om dit om te draaien, omdat zo duidelijker gewezen wordt op de betaalplicht en pas daarna op de minder belangrijke algemene voorwaarden. Wat echter wel duidelijk moet worden is op welk moment de betaalplicht dan ontstaat. In bovenstaand voorbeeld zou de tekst daarom als volgt aangepast kunnen worden:

Door op ‘Bestel nu!’ te klikken plaats ik een bestelling met betaalplicht en ga ik akkoord met de algemene voorwaarden.

Overigens blijf ik het met mijn collega Peter eens dat het niet mee zal vallen de rechter te overtuigen dat je echt niet wist dat je moest gaan betalen na het bestellen van een paar schoenen en het klikken op de knop ‘Afrekenen’.