Home / Nieuws & Blogs / Is het toegestaan een bot te maken voor een online spel?

Is het toegestaan een bot te maken voor een online spel?

| 11 augustus 2014

Wij kregen deze vraag van een bezoeker: Voor een massive multiplayer online strategy game heb ik een nieuwe userinterface ontwikkeld die inlogt (met je normale naam en wachtwoord) op de officiele servers en bepaalde taken in het spel automatiseert. Ik heb deze gemaakt door het netwerkverkeer te observeren, en heb geen code uit de officiële client gebruikt. Nu zie ik dat in de EULA van deze game staat dat je geen bots mag gebruiken, maar is het ook verboden voor mij om bots te verspreiden?

Het maken van een bot voor een online spel is niet strafbaar in de zin dat de politie je arresteert en je de cel in gaat. Wel zou een dergelijke bot ‘onrechtmatig’ kunnen zijn, wat inhoudt dat de dienstaanbieder je kan aanklagen en een verbod plus schadevergoeding kan eisen.

Op zich is het niet verboden software te maken die samenwerkt met andermans software, zolang je geen code overneemt (copypaste of door decompiling). Je mag een protocol reverse engineeren en daar dan je eigen client of server voor schrijven, maar niet de client reverse engineeren en klonen. Dubieus wordt het als je de officiële client gaat aanpassen of uitbreiden (bv. door in het RAM extra software te laden), of software die bij het spel hoort uitschakelt (zoals de Warden in World of Warcraft).

Als je software beveiligingsmaatregelen omzeilt, met name als mensen gratis iets kunnen doen dat normaal geld kost, dan ben je mogelijk wel strafbaar. Er zijn regels in de Auteurswet over het omzeilen van kopieerbeveiligingen en ook strafwetten over het omzeilen van een beveiliging voor een betaaldienst.

De aanbieder zou kunnen zeggen dat jouw UI in feite een bot is waarmee mensen valsspelen. Dan kunnen ze je bot bannen. Als dat moeilijk blijkt (omdat jij cloakingtechnieken gaat inbouwen) dan zouden ze kunnen zeggen dat ze nu op kosten gejaagd worden om jouw bot te blokkeren en dat ze die op jou verhalen. Dat kan onrechtmatig zijn immers.

In de praktijk denk ik dat het in Nederland wel meevalt; men blokkeert de bot en gaat over tot de orde van de dag.