Home / Nieuws & Blogs / Laat met CIPP/E zien dat jij beschikt over privacykennis!

Laat met CIPP/E zien dat jij beschikt over privacykennis!

| 6 oktober 2021

Inmiddels is CIPP/E een begrip in privacyland. Je komt het tegen in vacatures, maar ook op LinkedIn. Juristen houden ervan om te pochen met titels. Veel (privacy)juristen zijn er dan ook op gebrand om het CIPP/E certificaat te behalen. ICTRecht Academy kan jou in een tweedaagse training klaarstomen, zodat jij binnenkort ook het certificaat hebt! In deze blog leggen we uit wat CIPP/E is en voor wie het bedoeld is. Maar ik kan alvast verklappen dat iedereen in aanmerking kan komen voor een CIPP/E certificaat.  

Wat is CIPP/E en wat kan ik ermee?

CIPP/E staat voor Certified Information Privacy Professional/Europe. Dit certificaat wordt uitgegeven door de International Association of Privacy Professionals (IAPP). CIPP/E wordt gezien als dé Europese standaard op het gebied van privacycertificering. Met dit certificaat toon je aan dat jij alles weet over privacy in Europa. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) kun je als het ware dromen.

Met het CIPP/E-certificaat op zak laat je zien dat je beschikt over privacykennis. Voor werkgevers is het dan ook raadzaam om werknemers die interesse hebben in privacy, ruimte te bieden om het certificaat te behalen. Zodra het certificaat in the pocket is, kan privacy binnen de organisatie naar een hoger niveau worden getild en kunnen klanten zien dat de kennis aantoonbaar aanwezig is: een win-winsituatie.  

Welke onderwerpen komen aan bod bij CIPP/E?

Wil je het CIPP/E certificaat behalen, dan zal er flink gestudeerd moeten worden. Er komen veel onderwerpen aan bod in het lesmateriaal, maar ook gedurende het examen. We beginnen bij de basis. Waar komt privacy eigenlijk vandaan? In welke verdragen, verordeningen en andere wetgeving speelt privacy een rol? Ook de verschillende EU-instellingen worden besproken. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen de Raad van Europa en de Europese Raad? Verder leer je ook veel over de bevoegdheden van een toezichthouder (in Nederland de Autoriteit Persoonsgegevens). Wat doet een toezichthouder eigenlijk en welke bevoegdheden heeft die instelling? Naast deze voor sommigen ietwat taaie lesstof wordt de AVG natuurlijk van begin tot eind behandeld. Alle 99 artikelen komen aan bod.

Wil je echt goed kunnen adviseren over privacy, dan zijn dit dé belangrijkste onderwerpen:

  • Beginselen inzake het verwerken van persoonsgegevens
  • Grondslagen
  • Informatieplicht
  • Rechten van betrokkenen
  • Rolverdeling
  • Datalekken en beveiligingsmaatregelen
  • Doorgifte van persoonsgegevens

Bovenstaande onderwerpen vormen dan ook een rode draad door de CIPP/E-certificering.

Voor wie is CIPP/E bedoeld?

Bij ICTRecht Academy kan iedereen de CIPP/E training volgen. Denk aan beleidsmedewerkers, HR-adviseurs, ICT’ers, maar natuurlijk ook juristen. Ben je geïnteresseerd in privacy of wil je je privacykennis juist verbreden? Volg dan bij ons de CIPP/E-training! Na afloop van de training kun je gelijk het examen inplannen. Van ons krijg je namelijk een voucher voor het examen en ook nog eens een jaar lang lidmaatschap bij de IAPP. 

Wanneer en waar?

ICTRecht Academy biedt de door de IAPP erkende CIPP/E trainingen meerdere keren per jaar aan, in zowel Utrecht als Zwolle.

We verwelkomen je graag bij een van onze IAPP-trainingen!