Home / Nieuws & Blogs / Less is more

Less is more

| 16 december 2011

Hoe minder je van iets hebt, hoe beter. Wat je hebt, ga je dan meer appreciëren. Ook de IT-ers voor wie ik werk, zijn het er mee eens. Een rustige site komt beter tot zijn recht. Een site, een interieur of een speech die overladen is door elementen nodigt nu éénmaal niet uit om te blijven hangen.

De architect Mies Van der Rohe huldigde terecht het principe `Doing more with less`, losjes gebaseerd op het gedicht van R. Browning uit 1855:
Who strive - you don't know how the others strive
To paint a little thing like that you smeared
Carelessly passing with your robes afloat,-
Yet do much less, so much less, Someone says,
(I know his name, no matter) - so much less!
Well, less is more, Lucrezia.

Om tot een vereenvoudigd resultaat en dus de essentie te komen, is het niet voldoende iets te reduceren. Dat is een vergissing. Simpliciteit vergt een andere denkwijze en een grote inspanning. Om tot algemene voorwaarden te komen, die maar één enkele bladzijde beslaan in plaats van zes bladzijden moet ik een mindswitch maken.

Wanneer ik mijn voorwaarden oplever, is mijn opdrachtgever verrast. Mijn voorwaarden zijn leesbaar! Zelfs hij begreep in grote lijnen wat er stond. Wat volgt, is vertwijfeling. Zijn de voorwaarden wel waterdicht?

Een overleg van een uur waarbij ik mijn opdrachtgever op de voorwaarden laat schieten, bleek nodig. Toen duidelijk werd dat elk rampscenario dat hij en ik kunnen bedenken, juridisch afgedekt is in de voorwaarden die ik voor zijn dienstverlening schreef, zie ik hem opgelucht ademhalen. Inderdaad, less is more.

Wil je je dienstverlening vatten in eenvoudige, goed leesbare maar waterdichte voorwaarden, laat het ons weten. Wat goed is, hoeft niet ingewikkeld te zijn!