Home / Nieuws & Blogs / Mag ClickandBuy zomaar incassokosten rekenen?

Mag ClickandBuy zomaar incassokosten rekenen?

| 17 maart 2014

Het aanschaffen van een app lijkt tegenwoordig een fluitje van een cent. Heb je geen creditcard beschikbaar of een iTunes card in je bezit, dan biedt ClickandBuy de oplossing aan. Door een account bij ClickandBuy aan te maken geef jij toestemming verschuldigde bedragen van jouw aankopen per automatische incasso van jouw rekening af te schrijven.

Dit is in principe geen onbegrijpelijke werkwijze voor een betaalmiddel. Het wordt alleen minder aangenaam als €0,89 voor dat ene leuke spelletje niet van jouw rekening kan worden afgeschreven. Wellicht is er een storing bij de bank, of is jouw saldo ontoereikend. Wat de reden hiervoor is maakt ClickandBuy niet veel uit, want voor elke mislukte transactie vragen zij jou €15,- incassokosten te betalen. Lukt het ClickandBuy een tweede keer wéér niet het bedrag van jouw rekening af te schrijven, dan gooien zij er nogmaals  €15,- bovenop. Dit kan per transactie oplopen tot een bedrag van €45,-. De app is dan ineens een stuk prijziger te worden. Hoogstwaarschijnlijk had jij het spelletje voor een bedrag van €45,89 liever niet gespeeld.

Mag ClickandBuy dit nou zomaar doen? Het antwoord hierop is nee, ClickandBuy mag niet zomaar een bedrag van €45,89 incasseren wanneer een transactie driemaal mislukt is. Wanneer de eerste transactie mislukt dient zij de schuldenaar in gebreke te stellen door middel van een aanmaning te versturen. De dag na ontvangst van deze aanmaning gaat een termijn van 14 dagen in werking waarbinnen de €0,89 alsnog betaald dient te worden.

Er mogen dus nog geen incassokosten berekend worden bij de eerste aanmaning, eerst moet de kans gegeven worden de betaling alsnog te voldoen zónder extra bijkomende kosten. Wel dienen de naderende exacte incassokosten vermeld te worden op deze aanmaning. Vermeld ClickandBuy deze incassokosten niet, dan mogen deze incassokosten bij een volgende aanmaning niet in rekening worden gebracht. Is de €0,89 na verloop van 14 dagen nog niet voldaan, dan is verzuim ingetreden en mag ClickandBuy een aanmaning verzenden met een bedrag van €15,89. Dat ClickandBuy gevestigd is in Engeland en Duitsland doet er verder niet toe, aangezien voor de Nederlandse consument ook Nederlandse recht van toepassing is.

Voorheen mocht een ingebrekestelling door middel van een aanmaning enkel schriftelijk, tegenwoordig mag dit ook href="" >per e-mail. Beide opties zijn overigens geen probleem voor ClickandBuy, aangezien bij het aanmaken van een account het invullen van zowel adresgegevens en e-mailadres vereist is. Wel dient ClickandBuy aan te tonen dat de aanmaning is ontvangen. Bij een e-mail zal dit iets lastiger worden voor ClickandBuy, misschien is een aangetekende e-mail of een leesbevestiging de oplossing hiervoor.

Alle dreig e-mails van ClickandBuy met torenhoge incassokosten voor minuscule bedragen zijn dus niet rechtsgeldig, zolang ClickandBuy geen ingebrekestelling heeft verstuurd en niet de kans heeft geboden alsnog binnen 14 dagen te betalen.