Home / Nieuws & Blogs / Merkassociatie. Wat is toegelaten?

Merkassociatie. Wat is toegelaten?

| 26 augustus 2013

Merknamen worden vaak gebruikt bij de handel in de producten van dat merk. Zo ontstaan single-brand stores: webwinkels die alleen producten van dat merk verkopen. De domeinnaam en de site zelf trekken bezoekers die googlen op het merk. Deze blog geeft de wettelijke grenzen aan binnen welke bedrijven kunnen meeprofiteren van de bekendheid van een merk.

Het is legaal om (binnen Europa gekochte) producten online door te verhandelen, ook voor wie geen officiële dealer van dat merk is. Het wordt dan ook door talloze webwinkels gedaan. Mijn collega Arnoud noemt ze Welkom bij Merknaam-sites. Aanhaken bij de naambekendheid en het succes van een merk mag tenzij het verwarringwekkend is.  

Volgens het merkenrecht ontstaat verwarringsgevaar indien:

-          Een gelijkend merk of teken wordt gebruikt voor soortgelijke producten of diensten;

Wat dus niet mag, is expres verwarring zaaien. Dat doet u door te doen uitschijnen dat u officieel dealer van het merk bent, bijvoorbeeld door het logo van het merk te gebruiken, de officiële kleuren, kenmerkende slogans of door een domeinnaam te registreren die bestaat uit het merk.

Wie online merkproducten verkoopt, maar geen officiële dealer is van dat merk, moet dat dus duidelijk maken. Hierover sprak Rechtbank Breda zich eerder uit in een zaak die Australian Gold (AG USA) had aangespannen tegen ThoBa.

Tot slot: de eerste check blijft of u wel met een merk te maken hebt? Een merk is niet beschrijvend (geen soortnaam) en ontstaat zodra het is gedeponeerd. Merken zijn online in te bekijken bij register.boip.int. 

Wilt u meer weten over het merkenrecht in de praktijk?

Op 24 september geven mijn collega Arnoud en ik een training met praktische insteek. `s Ochtends beantwoordt Arnoud de vraag wanneer een persoon of bedrijf een merk heeft en wat de meest kost-efficiënte manieren zijn om een domeinnaamgeschil te beslechten. Na de middag ga ik aan de slag met de deelnemers om merkrecht-casussen zelf te beslechten.

Tip: Merkinbreuk gebeurt niet altijd opzettelijk. Wordt inbreuk gemaakt op uw merk, maar wilt u eerst in overleg met de inbreukpleger, dan is mediation een optie. Dat is een wijze van alternatieve geschilbeslechting die wij bieden.