Home / Nieuws & Blogs / Nepaccounts op Twitter, wat is er aan te doen?

Nepaccounts op Twitter, wat is er aan te doen?

| 8 maart 2011

Gisteren  verscheen in De Pers een artikel over het steeds groter wordende fenomeen van de nepaccounts. Van de koningin en de PVV tot Mark Rutte: er komen steeds meer nepaccounts op Twitter of Facebook. Dit is meestal niet verboden, zo meldt ICTRecht-partner Arnoud Engelfriet. Je hebt het recht om te becommentariëren of kritiek te leveren, óók in de stijlvorm "parodie".

Uit het artikel:

Als Twitter of Facebook weigeren het account te deleten, kun je nog naar de rechter stappen. Maar die zegt lang niet altijd: verwijderen! ‘Het gebruik van andermans naam is niet automatisch verboden’, zegt jurist Arnoud Engelfriet (ICTRecht). Je voordoen als de Rabobank om mensen geld afhandig te maken, phishing, is overduidelijk oplichting. Maar als je doet alsof je de communicatieafdeling van de NS bent op Twitter om kritiek te leveren op de spoorwegen, is er grote kans dat de rechter zegt: dit is oké. Op een civielrechtelijke zaak na, die werd afgewezen, heeft de rechter – voor zover bekend volgens de juristen – nog nooit uitgebreid naar zo’n soort zaak hoeven kijken.

In de praktijk zal de discussie vaker over de gebruiksvoorwaarden gaan: hoe veel ruimte bieden die aan fansites of parodieaccounts? Twitter heeft expliciete regels  hierover:

  • De getoonde naam mag niet letterlijk de naam van het onderwerp zelf zijn. In het voorbeeld van de NS-parodie dus niet "NS Communicatie" maar "NS Miscommunicatie".
  • In de biografie moet duidelijk zijn dat het gaat om een fan- of parodieaccount. Bij de NS-parodie staat er "Stiekem niet echt, natuurlijk."
  • Vanaf het account mogen geen misleidende berichten worden gestuurd (ook niet als DM).

Facebook kent geen specifieke regels over wat toelaatbaar is met een fan- of parodieaccount. De terms of use komen niet verder dan

If you select a username for your account we reserve the right to remove or reclaim it if we believe appropriate (such as when a trademark owner complains about a username that does not closely relate to a user's actual name).

In de praktijk lijken overduidelijke parodieën of fansites niet tegen problemen aan te lopen.