Home / Nieuws & Blogs / Nieuwe kansspelwet introduceert blokkeerverplichting bij providers voor buitenlandse goksites

Nieuwe kansspelwet introduceert blokkeerverplichting bij providers voor buitenlandse goksites

| 24 mei 2013

De kansspelwet wordt gewijzigd: online gokken gaat legaal worden. Wel met de nodige restricties, en pas in 2015, maar toch. Eén zeer opmerkelijk onderdeel van deze wet wilde ik er graag uitlichten: zoals mijn collega Daan al blogde, bevat het wetsvoorstel een blokkeerverplichting voor illegale buitenlandse goksites. Dit is de eerste keer dat een wet(svoorstel) zo’n plicht introduceert. En hoe zit dat met netneutraliteit?

Dat online zo makkelijk wereldwijd kan worden gegokt, is staatssecretaris Teeven al lang een doorn in het oog. Het is immers nogal moeilijk om het Nederlands kansspelbeleid te handhaven als iedereen vrolijk via internet kan gaan pokeren of gokken bij casinosites. Al in 2012 meldde de staatssecretaris dat hij blokkades als een mogelijk middel zag om dit probleem te bestrijden.

Het is voor het eerst dat een wet zal gaan bepalen dat providers verplicht zullen worden een dienst te blokkeren. Natuurlijk, the Pirate Bay moest ook geblokkeerd maar dat is op basis van een gerechtelijke uitspraak (waar overigens nog hoger beroep tegen loopt).

En let op: het gaat hier zowel om internetproviders als om financiële dienstverleners. Currence (van de iDeal) of PayPal kan dus straks het bevel krijgen om géén betalingen meer te verrichten voor klanten van zulke sites. Zo ver durfde zelfs Brein nog niet te gaan met al haar antipiratebayrechtszaken, hoewel ze wel recent de ING aanklaagde om persoonsgegevens van een downloadforum.

De partij die hierover beslist, is de Kansspelautoriteit. Dat is dus niet de rechter – hoewel je tegen een besluit van de KSA bij de (bestuurs-)rechter in beroep kunt, dus uiteindelijk is er wel een gerechtelijke toetsing.

Is dit in strijd met netneutraliteit? Nee. De wet netneutraliteit bepaalt expliciet dat providers mogen (moeten) blokkeren ondanks netneutraliteit wanneer hiertoe een wettelijke verplichting of gerechtelijke uitspraak bestaat. En een KSA-besluit is (op grond van) een wettelijke verplichting, dus legaal.

Je kunt je afvragen of zo’n blokkade wel mag op grond van de informatievrijheid – het is een grondrecht om informatie te mogen ontvangen. In de Memorie van Toelichting wordt hier op ingegaan, en gesteld dat omdat het gaat om commerciële uitingen en een bedreiging van de volksgezondheid (gokverslaving), de inbreuk op dit grondrecht vrij beperkt en daarmee toelaatbaar is. Ik gok dat dáár nog wel de nodige gerechtelijke uitspraken over uitgelokt gaan worden.