Home / Nieuws & Blogs / Oorlog voeren 2.0

Oorlog voeren 2.0

| 14 november 2011

Een beetje leger gaat met zijn tijd mee. Nu ging dat tot nu toe gewoon met het aanschaffen van joint strike fighters en dergelijke, maar ook dat is nu niet meer hip genoeg.

Nee, vanaf januari krijgen we onze eerste (jawel) cyberkolonel. De gelukkige is kolonel Hans Folmer en hij gaat zorgen voor een nieuw krijgsmachtonderdeel dat zich gaat specialiseren in het voeren van internetoorlogen.

De vraag naar een dergelijke krijgsmacht schijnt groot te zijn nu zo ongeveer alles (ja ook het bestellen van munitie) via het internet gaat. Mensen die erg goed met de pc overweg kunnen, zouden op deze wijze in tijden van oorlog een grote invloed kunnen uitoefenen. Het is toch vervelend als de bestelde munitie door de tegenpartij wordt geannuleerd of elders wordt bezorgd.

Dit alles houdt in dat er ook heuse cybersoldaten geworven moeten worden. Voor de geïnteresseerden: u dient computerexpert te zijn en als reservist aan de slag te gaan. Hierbij zorgt u ervoor dat cyberaanvallen geen kans krijgen. Daarnaast leidt u de krijgsmacht op zodat ze weten hoe er cyberoorlog gevoerd moet worden. U gaat aan de slag bij het opleidings- en trainingscentrum voor computeroorlog bij de Nederlandse Defensie Academie.

Zijn we  nu niet een beetje aan het overdrijven? Volgens generaal-majoor Sander Schnitger van Defensieplanning niet: computernetwerken in Estland en het Britse ministerie van Defensie zijn recentelijk al aangevallen.

Ook de VS heeft er last van. Zij sluiten steeds meer internetpoorten om zich te wapenen tegen cyberaanvallen. Deze aanvallen bleken uit China afkomstig.

Oh ja China! Waren die hier niet al heel veel jaar mee bezig?