Home / Nieuws & Blogs / Privacystatement is geen opt-in: OPTA legt 660.000 euro aan boetes op

Privacystatement is geen opt-in: OPTA legt 660.000 euro aan boetes op

| 1 juni 2011

Telecomtoezichthouder OPTA heeft twee bedrijven een boete van in totaal 660.000 euro opgelegd wegens het versturen van 400 miljoen spamberichten, meldde Tweakers. De betrokken partijen verstuurden zonder duidelijke voorafgaande toestemming van ontvangers maar liefst 400 miljoen commerciële e-mailberichten. De adressen werden onder meer verkregen uit online enquêtes en prijsvragen van derden.

Het bedrijf hanteerde de bekende fout om toestemming te vragen door in de algemene voorwaarden te melden dat er nieuwsbrieven verstuurd konden worden. Dat is onjuist. Letterlijk gebruikte men de tekst:

Wanneer u uw gegevens invult, gaat u akkoord met het privacy statement en voorwaarden en geeft u aan dat u per mail en telefoon benaderd wenst te worden door de deelnemende adverteerders voor commerciële aanbiedingen.

De onderstreepte woorden waren aanklikbaar. De privacystatement bevatte deze passage:

... uw (…) gegevens kunnen, na analyse, door zorgvuldig geselecteerde bedrijven worden gebruikt om u per post, telefoon, sms of e-mail op de hoogte te houden van aantrekkelijke aanbiedingen, gratis productinformatie, nieuws en dergelijke. … [lijst met bedrijven] ... en mogelijk andere derden die zich jegens de bestandseigenaar of haar tussenpersonen verplichten zich te houden aan de relevante privacyregelgeving.

De OPTA oordeelt dat deze manier niet genoeg is. Het wordt de lezer namelijk niet duidelijk gemaakt welk soort mailings van de bedrijven te verwachten zijn en namens wie die mailings verzonden zouden worden. Volgens OPTA moet elk bedrijf individueel toestemming vragen, iets dat natuurlijk lastig werkbaar is. Maar dit volgt uit de wet: toestemming moet "specifiek" zijn, aldus de wetgever, en een "diverse bedrijven mogen mij mailen" formulering is geen specifieke toestemming.

Ook woog zwaar dat er geen effectieve afmeldmogelijkheid was voor ontvangers om verdere mailings stop te zetten. Dat is te allen tijde een vereiste. Soms werkte de afmeldlink technisch niet, en soms werden mensen die in het ene bestand werden verwijderd, vanuit het andere bestand alsnog weer toegevoegd.

Emerce meldt nog dat de partijen bezwaar hebben gemaakt, en daarna is er ook nog beroep bij de rechtbank mogelijk.