Home / Nieuws & Blogs / Shoppen met een smartphone

Shoppen met een smartphone

| 27 juli 2012

Wij schrijven regelmatig over de juridische aspecten van webwinkels. Daarbij gaan wij eigenlijk altijd uit van de situatie dat webwinkels via de traditionele manier, PC of laptop, bezocht worden. Maar wat nu als bezoekers de winkels met een smartphone benaderen? Hoe zit het dan met de juridische aspecten van de mobiele varianten van webshops?

Mobiel shoppen is booming, zo schrijft Hatice van Leeuwen op Emerce.nl. Nederlanders maken steeds meer gebruik van de smartphone om online te shoppen. Voor webwinkels een vernieuwing, qua wetgeving verandert er niets. Het maakt niet uit of een consument via een laptop of via een smartphone een bestelling plaatst, er is sprake van een koop op afstand. En voor een koop op afstand zijn regels opgesteld.

Praktisch moet een mobiele webshop echter wel met enkele zaken rekening houden. Het scherm van een smartphone is stukken kleiner dan een PC-scherm. De informatie moet daarom compact en zo simpel mogelijk zijn. Een centrale klantenservicepagina om aan alle informatieplichten te voldoen is een goede oplossing.

Een ander praktisch punt is het aanbieden van de algemene voorwaarden. Die moeten immers gemakkelijk afgedrukt of opgeslagen kunnen worden. Printen met een smartphone kan, maar is niet altijd even praktisch. De voorwaarden als .pdf bestand aanbieden is een betere optie, die bestanden kunnen op een smartphone gelezen en opgeslagen worden.

Het bestelproces moet ook compact en overzichtelijk zijn, het moet op een klein schermpje passen. Dat is uit te voeren. Het proces kan in stappen opgedeeld worden zodat iedere stap in een scherm past. Een stap om de adresgegevens in te vullen, een stap om de verzendwijze te kiezen en een stap om de betaalmethode te kiezen. Het bestelproces moet afsluiten met een overzicht waarin al deze gegevens staan en waarin al deze gegevens gemakkelijk gewijzigd kunnen worden.

Als de mobiele webshop cookies op de smartphone plaatst is het, afhankelijk van de soort cookies, verplicht zijn om hiervoor toestemming te vragen aan de bezoeker van de webshop. Het niet voldoen aan deze eis kan een boete van de OPTA opleveren.

En last, maar zeker not least, de veiligheid van de persoonsgegevens van de bezoeker moet ook op een smartphone gewaarborgd zijn. De persoonsgegevens die de bezoeker op de mobiele website achter laat moeten via een beveiligde verbinding verzonden worden.