Home / Nieuws & Blogs / Terugblik op het FG kennis & netwerkevenement

Terugblik op het FG kennis & netwerkevenement

| 22 november 2019

Op 19 november 2019 organiseerde ICTRecht haar eerste interactieve kennis- en netwerkevenement voor de beginnende en gevorderde Functionarissen voor gegevensbescherming (FG’s) en privacy officers. Wij kijken terug op een ontzettend leuke en leerzame dag!

De dag begon in het mooie gebouw van het World Trade Centre te Utrecht met een interessante lezing van gastsprekers van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP presenteerde niet alleen haar doelstellingen, maar gaf ook gelijk toelichting over haar werkwijze. Daarnaast was er voldoende ruimte voor het stellen van vragen.

FG dates

Vervolgens was het dan tijd voor de‘FG dates’: erg leuk om mensen uit het werkveld op een speelse wijze te leren kennen. Door privacy professionals uit dezelfde sector aan elkaar te koppelen, ontstonden er interessante gesprekken en werden de (herkenbare) situaties en ervaringen uit de dagelijkse praktijk met elkaar vergeleken.

Duidelijk werd dat veel deelnemers al digitaal kennis gemaakt hadden, mede omdat een groot aantal deelnemers ook in de groep: AVG community - Groep voor FG's, DPO's en privacy professionalsop LinkedIn zit. Altijd leuk om een persoonlijk beeld te krijgen achter een ‘digitaal gezicht’!

Ethiek, privacy en een datalek crisissimulatie

Na een kop koffie met een heerlijke koek was het tijd voor de workshoprondes. Deelnemers kregen de keuze uit een aantal workshops, met onderwerpen variërend van privacy en ethiek tot datalekken en beveiligingsmaatregelen.

De workshop privacy en ethiek was interessant om (vooral de juristen onder ons) te laten inzien dat de ethische kijk op de omgang met persoonsgegevens minstens zo belangrijk is als de juridische.

Misschien wel de meest interactieve workshop, was de datalek crisissimulatie: de naam zegt het al, één en al crisis en stress in de zaal! Vijf personen die samen, vanuit verschillende belangen, een bedrijf runnen en moeten laten zien hoe zij met een datalek en alle consequenties daaromheen omgaan. Een echte eyeopener!

Na de lunch werd er tijdens de paneldiscussies uitvoering gesproken over de mooie, maar ook uitdagende, rol van de FG. Het werd duidelijk dat weerstand in allerlei vormen aanwezig is bij veel organisaties. Het uitwisselen van ervaringen, maar ook tips en tricks, zorgde voor nieuwe inzichten.

De dag werd afgesloten met een heuse FG-pub quizwaarin we ons bogen over fabels en feiten uit privacy land. Mét muziek, zónder bier, maar wel met een echte FG-quiz bokaal voor de trotse winnaars.

Een waardevolle dag

Wij hopen natuurlijk dat de deelnemers deze dag net zo positief hebben ervaren als wij en dat jullie waardevolle connecties hebben gemaakt met collega FG’s en privacy officers! Laat ons vooral weten wat jullie van de dag vonden.

Wij kijken in elk geval al uit naar de tweede editie van ons evenement volgend jaar!Click me