Afgelopen woensdag zijn in Amsterdam de Big Brother Awards uitgereikt. Aan de winnaars wordt de twijfelachtige eer toegekend de meest privacy schendende persoon of instantie van het afgelopen jaar te zijn.
In de categorie overheid ging het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de prijs aan de haal, voor de al in werking zijnde “pandbrigades en huis doorzoekingen”. Het komt er kort gezegd op neer dat de overheid huiszoekingen doet, om te zien de bewoners iets te verbergen hebben. Uiteraard moet de bewoner toestemming geven en zouden de bezoeken vrijwillig moeten zijn, maar zo wordt het naar de bewoners toe natuurlijk niet gecommuniceerd. Het lijkt eerder op een verplichting en bij niet meewerken, komt er een vervolg. Dat is nogal vreemd zonder een verdenking.
Ivo Opstelten is als persoon gekozen tot privacyschender van het jaar, voor het plan omtrent de kenteken registratie. Dit wordt al deels uitgevoerd, want er wordt al op bepaalde wegen geregistreerd welke auto's voorbij rijden. Is er iets aan de hand met de bestuurder, zoals het hebben van openstaande boetes, dan komt de politie in actie. Alle gegevens van andere bestuurders moeten vernietigd worden. Ivo Opstelten wil dit echter uitbreiden en wettelijk vastleggen dat alle kenteken registraties worden vastgelegd. Dit houdt in dat voertuiggegvens, rijgedrag en locaties worden bewaard en gekoppeld.
In de categorie “initiatieven” is “Deep Packet Inspecktion” (DPI) de grote winnaar. DPI maakt het mogelijk om de inhoud van al het internetverkeer te inspecteren en te analyseren. De inzet van DPI is volgens de jury in strijd met het grondrecht op privacy en in het bijzonder met het briefgeheim. Met DPI kan worden bijgehouden welke webpagina’s een internetgebruiker bezoekt, wat er in bestanden zit die zij downloaden, en kan worden geïnspecteerd wat internetgebruikers elkaar mailen. Waarschijnlijk wordt dit gebruikt onder het mom van het bestrijden van kinderporno en bijvoorbeeld terrorisme, maar de mogelijkheden gaan vele malen verder. Denk ook aan het opsporen van auteursrecht schendingen.
Winnaar in de categorie bedrijven en ook door het publiek tot “favoriet” verkozen zijn Trans Link Systems (TLS) en de vijf grote vervoersbedrijven. Onder andere vanwege het onnodig lang bewaren van reisgegevens. Ook wordt het bewaren van de gegevens zelf in een aantal gevallen niet nodig geacht door de jury en ook door bijvoorbeeld het CBP, maar TLS denkt daar uiteraard anders over. Ik zal morgen nog wat nader ingaan op de OV-chipkaart en de privacy kwestie.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.