Op 3 juli 2025 hebben het ministerie van VWS en tientallen zorgorganisaties het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) ondertekend. Dit akkoord bevat afspraken over het toegankelijk houden van de zorg, het verminderen van administratieve lasten, investeringen in zorgpersoneel en het verbeteren van de ouderenzorg. Ondanks de val van het kabinet is het akkoord alsnog tot stand gekomen.
De Europese Commissie heeft bevestigd dat de uitvoering van de AI Act gewoon doorgaat zoals gepland. Ondanks zorgen uit het bedrijfsleven over de uitvoerbaarheid van de regels, komt er geen pauze of uitstel. Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager is het juist belangrijk om tempo te maken met de implementatie, zodat burgers en bedrijven kunnen profiteren van betrouwbare en veilige AI. De wet treedt gefaseerd in werking vanaf 2025, met volledige naleving vanaf2026.
Vanaf 4 juli is de tweede ronde van de AINED Innovatielabs geopend voor het indienen van een verkort voorstel. Innovatielabs zijn samenwerkingen tussen publieke en private partijen die werken aan verantwoorde en mensgerichte AI-toepassingen in bijvoorbeeld zorg, energie, of mobiliteit.
De labs bieden ruimte voor experimenten, praktijktoepassingen en doorontwikkeling van AI-innovaties. Geïnteresseerde consortia kunnen tot 17 september 2025 een verkort voorstel indienen bij de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC).
1. Uitvoeringsbesluit Wtza: Verlichting voor kleinere zorgaanbieders
Dit besluit specificeert de uitzonderingen op de meld- en vergunningplicht en de verplichting tot intern toezicht voor zorgaanbieders. Het biedt vooral kleinere zorgaanbieders duidelijkheid over hun verplichtingen onder de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza).
2. Verzamelwet gegevensverwerking VWS II.a: Verduidelijking gegevensverwerking
Deze wet wijzigt diverse bestaande wetten om de grondslagen voor gegevensverwerking binnen het zorgdomein te versterken. Het doel is om de verwerking van persoonsgegevens, waaronder gezondheidsgegevens, beter te reguleren en te verduidelijken.
3. Warenwetbesluit toegankelijkheidsvoorschriften: Implementatie van EU-richtlijn
Met dit besluit worden toegankelijkheidsvoorschriften ingevoerd voor producten en diensten, in lijn met de Europese Richtlijn (EU) 2019/882. Het besluit is primair gericht op fabrikanten, importeurs en distributeurs van bepaalde productcategorieën zoals computers, smartphones, smart-tv’s, zelfbedieningsterminals, e-readers en hun besturingssystemen.
Kort gezegd moeten deze partijen ervoor zorgen dat hun producten voldoen aan specifieke toegankelijkheidsvoorschriften. Denk aan:
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.