Home / Nieuws & Blogs / Vijf mythes over octrooibescherming

Vijf mythes over octrooibescherming

| 8 februari 2012

Je uitvinding octrooieren, of je idee vastleggen. Het klinkt zo mooi, en zeker in de ICT waar de waarde van een product in het idee zit ligt het dan ook voor de hand dat je aan octrooieren denkt. Er zijn veel mythes in omloop over wat je met een octrooi zou moeten kunnen. Ik noem de vijf meest voorkomende:

  1. "Met een octrooi schrik je namakers/imitators af." Onzin. Niemand in de ICT ziet af van productintroductie omdat er wellicht ergens een octrooi zou bestaan. En geen overheidsinstantie die in beweging komt omdat je octrooi wordt geschonden. Je zult echt zelf moeten procederen, waarbij het zeker niet gezegd is dat je zult winnen. Inbreuk op een octrooi kan al worden afgewezen op het ontbreken van een komma in een claim.
  2. "Met een eigen octrooi heb ik een mogelijkheid om terug te slaan als iemand mij aanklaagt wegens octrooi-inbreuk." Onzin. Je moet maar net het juiste octrooi hebben waar toevallig degene inbreuk op maakt die jou aanklaagt. Deze strategie werkt eigenlijk alleen als je tienduizenden octrooien hebt, want dan zit er vast wel iets bij. Met een handvol octrooien kun je het wel vergeten. En bij octrooitrollen werkt dit al helemaal niet, want die produceren niets dus ze zijn niet aan te klagen ook.
  3. "Octrooi op software kan helemaal niet." Onzin. De octrooiwet verbiedt "octrooi op software als zodanig" maar dat verbod is de afgelopen tien jaar zó uitgekleed dat ik geen real-life voorbeeld kan verzinnen dat eronder valt. Ja, object-georienteerd programmeren of een dergelijke abstracte techniek.
  4. "Registratie bij Belastingdienst of i-depot is vrijwel net zo sterk als een octrooi." Onzin. Een dergelijke registratie (bij overheid of private partij) levert je niets op, behalve een factuur dan. Het beste dat je kunt bereiken met een registratie is bewijs dat het geregistreerde ontwerp bestond op de dag van registratie. Maar je kunt andermans ontwerp laten registreren zonder enig probleem. Bovendien: ideeën zijn niet te beschermen.
  5. "Met een octrooi kan ik mijn uitvinding verkopen." Onzin. Je kunt (proberen) of iemand je octrooi wil kopen, en zo indirect ook je uitvinding, maar dat is het wel zo'n beetje. En de vraag is waarom iemand geld zou willen neerleggen voor alléén een octrooi. Immers een octrooi is op zichzelf nog geen product. Dus de koper moet daarna nog alle investeringen doen én het risico nemen dat het product gaat falen. En daarvoor zou hij jou betalen? Nou nee.