Vijf tips om nieuws van elders te kunnen hergebruiken

Content, content, content. Het mantra voor een succesvolle site. Niet iedereen is echter een geslaagd copywriter, dus wordt veel gebruik gemaakt van elders aanwezige content. Die wordt integraal of gedeeltelijk overgenomen, bijvoorbeeld vanuit de RSS-feed. Maar het overnemen daarvan botst al heel snel met de Auteurswet. Bovendien worden de wettelijke uitzonderingen steeds meer ingeperkt. Zo werd recent  een einde aan de persexceptie gemaakt door het Hof Leeuwarden.

Vijf tips over hoe nieuws van elders nog wel te gebruiken is.

Neem geen integrale artikelen over.

Vrijwel iedere site hanteert tegenwoordig een voorbehoud, en daarmee kan ieder beroep op de persexceptie worden geblokkeerd. Er is daarmee geen enkel artikel in de Auteurswet dat overnemen van volledige artikelen kan rechtvaardigen. Het feit dat een site een RSS-feed aanbiedt, is niet genoeg om te concluderen dat je de inhoud daarvan mag herpubliceren. Alleen als er expliciet bij staat dat dat mag (zoals bij de Telegraaf of Nu.nl), kun je de inhoud hergebruiken.

Citeer alleen korte stukjes.

Een kort stukje tekst overnemen is toegestaan, mits met bronvermelding. Zo mag je de titel en eerste twee zinnen van een nieuwsbericht tonen bij wijze van signalering. Het is aan te bevelen een citaat in te kleden met eigen toelichting, zodat duidelijk is waarom dit stukje tekst wordt geciteerd. Een site die alleen maar structureel zinnetjes herpubliceert, begeeft zich in een juridische gevarenzone.

Citeer met duidelijke bronvermelding.

Het moet volstrekt duidelijk zijn dat je een bericht signaleert en vooral bij welke site het bericht staat. Nog te vaak houden mensen het bij "lees meer" zonder te vermelden bij wie. En sites die geautomatiseerd citaten overnemen, zetten er ook nog vaak "door: redactie" of "door: admin" boven, wat de indruk wekt dat het citaat door de eigen redactie is geschreven. Dat is dus echt fout.

Gebruik eigen beeldmateriaal.

Hoewel ook beeld mag worden geciteerd,zijn fotografen erg fel op wat zij zien als ongeautoriseerd hergebruik. Beeld overnemen bij een citaat uit een nieuwsbericht is dus vragen om claims. Op sites als Flickr.com of SXC.hu zijn legaal en gratis bruikbare foto's te vinden. Kalooga biedt de mogelijheid om relevant beeld toe te voegen. Andere sites bestaan ook, maar let op: Royalty-free is niet hetzelfde als gratis!

Zoek naar vrije alternatieven.

Steeds meer sites stappen over op Creative Commons of andere licentiemodellen die het overnemen van inhoud toestaan. Vaak zitten er wel voorwaarden aan zoals een link terug moeten plaatsen, maar een schadeclaim hoef je niet te verwachten.

Juridische documenten nodig voor jouw onderneming?

Maak met de juridische generatoren van ICTRecht eenvoudig documenten als algemene voorwaarden, een verkoopcontract auteursrecht, arbeidsrecht documenten, contracten, privacydocumenten én nog veel meer!

> In enkele minuten jouw juridisch document! 

Terug naar overzicht