Home / Nieuws & Blogs / Wanneer is sprake van koop op afstand?

Wanneer is sprake van koop op afstand?

| 17 november 2011

Bij aankopen op internet geldt de Wet koop op afstand: een consument mag bijna elke aanschaf binnen zeven werkdagen ongedaan maken. Een lezer wees ons erop dat Consuwijzer zegt dat de Wet koop op afstand "alleen verkoopt via telefoon, internet, televisie of catalogus". Graag reageer ik daar even op, want die tekst had wel iets duidelijker gekund.

Niet elke transactie via internet of telefoon is een koop op afstand in de zin van de wet. De wet zegt dat alleen sprake is van "koop op afstand" bij bedrijven die een "systeem voor kopen op afstand" aanbieden. Een webwinkel met zo'n winkelwagentje en bestelformulier is zo'n systeem. Een bedrijf zoals Tommy Teleshopping waarbij u op televisie een product ziet aangeprezen en dan een 0900-nummer belt is dat ook, want dat hebben ze echt opgezet als systeem. Maar een bedrijfswebsite met telefoonnummer of mailadres is niet genoeg.

Als u dus een bedrijf belt of mailt en vraagt of ze een koelkast voor u willen klaarzetten (of opsturen) dan is dat géén koop op afstand. Alleen als ze een systeem hebben waarmee u dat soort bestellingen kunt plaatsen, kunt u zich beroepen op de wet koop op afstand.

Het heeft op zich niets te maken met "alleen verkopen via telefoon of internet", maar in de praktijk komt het daar wel op neer. 90% van de bedrijven met een "systeem" verkoopt alleen via dat systeem, en 90% van de 'stenen' winkels heeft geen webwinkel. Ik vermoed dat Consuwijzer voor het gemak daarom deze formulering heeft gekozen.

De omschrijving is formeel echter niet juist. Twee bekende tegenvoorbeelden zijn de BCC en de Selexyz. Deze hebben webwinkels met een 'systeem' om bestellingen te plaatsen, maar ook 'stenen' winkels waar u kunt binnenlopen en bestellen. Als u via deze webwinkels (www.bcc.nl of www.selexyz.nl) bestelt, geldt daar de wet koop op afstand. Oók als u het vervolgens in de winkel komt afhalen.