Wat kun je doen als iemand iets online van/over jou post?

Iemand plaats een foto van jou op Facebook die jij alles behalve graag online ziet. Of iemand doet zich voor als jou op een forum, en licht mensen op door producten te verkopen die nooit geleverd worden. Allemaal situaties waar we onszelf liever niet in bevinden.

Gister is er een rechtszaak geweest over een seksfilmpje dat werd gepost op Facebook, maar waarvan niet te achterhalen is wie dat nou heeft gedaan. Facebook geeft aan een bewaartermijn van 90 dagen te hanteren en de gegevens ondertussen verwijderd te hebben. We zullen moeten afwachten hoe deze zaak gaat aflopen. Maar wat kun je nou doen als er iets online wordt geplaatst over of van jou, wat jou schade kan opleveren?

Ten eerste mag je de website altijd verzoeken de geplaatste content offline te halen. Als jouw klacht aannemelijk is, en het voor de website duidelijk is dat jij hier een belang bij hebt omdat het jou schade kan opleveren, dan moeten zij de content offline halen. Tevens zou een website om extra identificatie kunnen vragen om er zeker van te zijn dat jij de belanghebbende persoon bent. Haalt de website de content niet offline, dan handelt de website onrechtmatig. Veel websites waarbij gebruikers zelf informatie op een website kunnen plaatsen, zogeheten user-generated content, hanteren hiervoor een notice and takedown procedure. Op het moment dat zij een (gegronde) klacht binnenkrijgen, halen zij de content waarop deze klacht ziet offline.

Naast het verzoek om de content offline te halen, mag je tevens verzoeken om de NAW-gegevens van degene die de content online heeft geplaatst zodat je kunt achterhalen wie dit is geweest. Wederom moet jouw klacht wel aannemelijk zijn. Bovendien moet er niet een minder ingrijpende manier zijn om deze gegevens te achterhalen. Soms staan de contactgegevens gewoon op de website. Dan moet je het eerst via die weg proberen. Een website hoeft dus niet te wachten totdat de politie een dergelijk verzoek indient, maar moet al meewerken als het slachtoffer hierom vraagt.

Meer weten over wat je kunt doen indien er iets online geplaatst wordt over/van jou? Lees dan het artikel van RTL Nieuws waarin wij tips hebben gegeven, of luister het BNR radiofragment terug!

Terug naar overzicht