Home / Nieuws & Blogs / Boete van €100.000,- voor online kansspelaanbieder

Boete van €100.000,- voor online kansspelaanbieder

| 18 september 2013

De Kansspelautoriteit (KSA) heeft de online kansspelaanbieder Globalstars een boete opgelegd van maar liefst €100.000,-. Het op Curaçao gevestigde Globalstars biedt online kansspelen aan en richt zich volgens de KSA op de Nederlandse markt. Aangezien de aanbieder niet in het bezit is van een vergunning handelt zij daarmee in strijd met de Wet op de kansspelen (Wok). Globalstars is de eerste online kansspelaanbieder die beboet wordt door de KSA.

Kansspelen
Er is volgens de Wok (artikel 1) sprake van een kansspel indien deelnemers mee kunnen dingen naar prijzen of premies en spelers op de uitkomst van het spel geen overwegende invloed hebben.

De KSA concludeerde tijdens de onderzoeksperiode dat de aangeboden spellen (Boekjes Bingo, Europese Roulette, Loterij en Super Fruit) op myglobalgames.com gekwalificeerd kunnen worden als kansspel.

Misvatting
Er zijn aanbieders van online kansspelen die denken de Wet op de kansspelen (Wok) te kunnen omzeilen door zich te vestigen in/op een ver oord. Maar of de aanbieder zich nu op Malta, in Congo of in dit geval op Curaçao vestigt, de Wok is van toepassing zodra de aanbieder zich richt op de Nederlandse markt/deelnemers.

Dat Globalstars zich op Nederland richt concludeert de KSA uit het volgende.

  • De websites met .nl extensie boekjesbingo.nl en myglobalgames.nl worden direct doorgelinkt naar myglobalgames.com;
  • de website voerde de Nederlandse taal;
  • er kon met iDeal (alleen geschikt voor overboekingen in Nederland) betaald worden;
  • myglobalgames.com geeft contactinformatie en een contactformulier in de Nederlandse taal;
  • myglobalgames.com maakte reclame middels social media (Twitter, Hyves en Youtube) wederom in het Nederlands.

De conclusie van de KSA dat Globalstars zich met haar kansspelen op de Nederlandse markt richt en hiervoor geen vergunning heeft, maakt dat Globalstars in strijd handelt met de Wet op de kansspelen. De Raad van bestuur van de Kansspelautoriteit is van mening dat een boete van €100.000,- in dit geval passend en geboden is.

Tegen dit besluit kan Globalstars binnen zes weken bezwaar indienen.

Waarschuwing
In juni 2012 schreef de KSA rond de veertig kansspelaanbieders aan die zich op Nederlandse consumenten zouden richten. De aanbieders hadden na deze waarschuwing vervolgens 2 maanden de tijd om het illegale aanbod aan te passen. Resultaat was dat meer dan de helft van de aangeschreven aanbieders aan de oproep voldaan heeft door de site te staken, of zich niet langer op de Nederlandse consument te richten.

In het Besluit Globalstars is te lezen dat in juni 2012 ook Globalstars is gewaarschuwd door de KSA. Zonder resultaat dus en het gevolg is een dikke boete.

Jan Suyver, voorzitter van de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit, zegt hierover:

bedrijven die online kansspelen aanbieden weten nu dat ze daadwerkelijk een boete kunnen krijgen, omdat voor online kansspelen momenteel nog geen vergunningen worden verleend. En consumenten moeten weten dat online aanbieders zodoende niet onder toezicht staan. Hierdoor kan het bij deelname onzeker zijn of het spel eerlijk wordt gespeeld en/of gewonnen bedragen wel uitbetaald worden.

Nieuwe wet
Overigens is het zeer waarschijnlijk dat aanbieders van online kansspelen vanaf januari 2015 wel in aanmerking komen voor een vergunning. Wel zullen aanbieders aan een aantal strenge eisen moeten voldoen. De eisen en veranderingen zijn te lezen in het concept wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie en Frans Weekers van Financiën.

Tot die tijd is het dus simpelweg niet toegestaan om zonder vergunning kansspelen aan te bieden aan de Nederlandse markt. Het risico is een flinke boete die overigens nog veel hoger kan uitvallen dan een ton. De KSA heeft namelijk de bevoegdheid om boetes op te leggen tot een bedrag van €780.000,-.