Home / Nieuws & Blogs / De Europese Privacyverordening: we zijn er écht bijna!

De Europese Privacyverordening: we zijn er écht bijna!

| 13 april 2016

Onze huidige privacywet, de Wet bescherming persoonsgegevens, zal binnenkort plaats moeten maken voor een Europese Privacyverordening. Op 16 december 2015 schreef ik al dat deze Europese Privacyverordening, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, steeds dichterbij kwam. Op 15 december was er namelijk een compromis bereikt voor de tekst van de verordening. Wat echter nog moest volgen was een stemming door het Europees Parlement op dit tekstvoorstel. Zo gezegd, zo gedaan toch? De voorspelling was dat dit in januari 2016 zou gebeuren.

Ondertussen is het alweer april, en het heeft éven mogen duren, maar de planning is dat morgen de laatste stemronde zal plaatsvinden. De allereerste tekst van de verordening werd op 25 januari 2012 ingediend, ondertussen al meer dan vier jaar geleden. Dan is een dagje extra wachten zo voorbij!

Wanneer de definitieve tekst op de plank ligt, dan geldt er nog twee jaar overgangsrecht. Organisaties hebben vanaf dat moment dus nog twee jaar om zich voor te bereiden op de verordening. Dit zal dus, als alles volgens schema loopt, tot april 2018 zijn.

Wat de belangrijkste wijzigingen met de komst van de verordening zijn, laten wij weten op het moment dat de definitieve tekst er is. Houd onze blog dus in de gaten! Nu al hulp nodig met, of vragen over de verordening? Neem dan contact met ons op.

Lees onze factsheet Impact van de Europese Privacyverordening