Home / Nieuws & Blogs / Deel zichtbare verwijderingsbijdrage verdwenen

Deel zichtbare verwijderingsbijdrage verdwenen

| 23 februari 2011

Sinds vorige week is zichtbaar vermelden van de verwijderingsbijdrage door winkeliers niet altijd meer verplicht. Dit geldt uiteraard ook voor webwinkeliers. De verwijderingsbijdrage voor een groot aantal producten wordt namelijk afgeschaft. Een kleine nuancering is wel op zijn plaats, omdat deze verandering alleen geldt voor bruingoed (tv, hifi etc) en klein huishoudelijk witgoed (stofzuigers, koffiezetapparaten en frituurpannen). De zichtbare bijdrage voor groot witgoed (koelkasten etc) blijft namelijk nog tot 2013 bestaan.

Voorheen betaalde de consument een klein bedrag extra aan de winkelier om zo de kosten te dekken welke de winkelier zou kunnen maken voor het verzamelen van oude apparatuur. De consument kan dankzij deze verwijderingsbijdrage producten ook gratis naar de stort brengen. Dat bedrag verdwijnt dus voor een groot aantal producten. Hier komt echter in de loop van het jaar een andere regeling voor in de plaats. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is nog niet helemaal duidelijk. Zowel vanuit de kant van de consument als vanuit de kant van de verkoper is het nog niet bekend hoe de nieuwe regeling gaat werken.

Voor webwinkels geldt dat zij de verwijderingsbijdrage (voor zover nu nog van toepassing) apart moeten vermelden op de website. Net zoals andere bijkomende kosten, zoals leveringskosten. Deze kosten moeten vermeld worden op de site, alsmede een duidelijke vermelding hebben apart in het bestelproces, zodat de consument weet wat hij allemaal moet betalen en zodat er geen verrassingen zijn achteraf.

Daarnaast dient de bijdrage apart vermeld te worden op de factuur. Dit, samen met de aparte vermelding op de website, is nodig omdat het geen kosten zijn welke bij de omzet van de winkelier horen. Het zijn immers extra kosten (zie het als een soort belasting) waarmee het systeem van inzamelen en milieuvriendelijk recyclen van elektr(on)ische apparaten wordt gefinancierd. Hoe dit systeem in de toekomst gefinancierd gaat worden, is even afwachten.