Home / Nieuws & Blogs / Embedden van online content toegestaan

Embedden van online content toegestaan

| 3 november 2014

Eerder dit jaar oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie al dat linken naar vrij beschikbare content geen auteursrechtinbreuk oplevert. Het Hof bleef echter onduidelijk of ook embedden dan is toegestaan. Het Hof had het in de “Svensson“-zaak namelijk enkel over “aanklikbare links” van nieuwsberichten, en oordeelde alleen tussen neus en lippen door dat dit niet anders zal zijn “wanneer de internetgebruikers op de betrokken link klikken, het werk verschijnt en daarbij de indruk wordt gewekt dat het wordt getoond op de website waar de link zich bevindt, terwijl dit werk in werkelijkheid afkomstig is van een andere website”. Ik gaf in een eerder bericht al aan dat het Hof daarmee ook embedden en framen lijkt te bedoelen. Nu geeft het HvJEU dus echt duidelijkheid: Het embedden van een auteursrechtelijk beschermd werk dat publiekelijk toegankelijk is op een andere website door middel van framing vormt vaak geen inbreuk. Het Hof van Justitie van de EU stelt daaraan wel de voorwaarde dat het geen nieuw publiek mag zijn en er geen ander specifiek technisch middel mag worden gebruikt dat anders is dan voor de oorspronkelijke mededeling.

Op dit moment is het arrest enkel in het Duits beschikbaar. Een Engelse en Nederlandse vertaling wordt snel verwacht.

De zaak betrof het embedded van YouTube video’s. Twee bedrijven hadden promotievideo’s van een bedrijf op een website van een concurrent geëmbed  (Embedden is het insluiten van inhoud van de ene website op een andere website, door middel van een klein stukje code). De Duitse rechter, die een oordeel moest vellen of dit inbreuk op auteursrecht was of niet, kwam er niet uit en vroeg de hoogste Europese rechter om antwoord. Het Hof van Justitie van de EU is duidelijk en zegt dus nee. Embedden is geen inbreuk, zolang je geen mededeling doet aan een nieuw publiek en daarvoor geen andere technieken gebruikt dan het geval was bij de oorspronkelijke content.

Zet je als auteursrechthebbende jouw content dus vrij beschikbaar online, dan kan je er niet tegen optreden wanneer een ander op het internet naar jouw content linkt, het framet of embedt op een andere locatie op het internet. De vraag die nog niet expliciet wordt beantwoord is of er nu wel inbreuk wordt gemaakt als die content niet door de auteursrechthebbende zelf, maar door een ander (dus onrechtmatig) online is gezet. Of linken naar of framen of embedden van content dat zonder toestemming van de auteursrechthebbende online is gezet is toegestaan, blijft in Europa dus nog even de vraag.

 

The post Embedden van online content toegestaan appeared first on LAWFOX.