Home / Nieuws & Blogs / Europese Commissie wil elektronisch factureren stimuleren

Europese Commissie wil elektronisch factureren stimuleren

| 9 december 2010

In Europa blijkt slechts 22% van de MKB'ers elektronisch te factureren, en 42% van de grotere bedrijven. Dat blijkt uit een recente communicatie van de Europese Commissie over elektronisch factureren, zoals gesignaleerd door ITenRecht.nl. E-factureren zou zo'n 240 miljard euro kunnen besparen in de komende zes jaar. En om dat voor elkaar te krijgen, gaat de Commissie nu werken aan een voorstel voor een Richtlijn over e-facturatie.

Een groot probleem bij elektronisch factureren blijkt fragmentatie te zijn van de aangeboden oplossingen. Er zijn Europabreed meer dan 400 leveranciers van e-invoicing oplossingen, elk met hun eigen systeem en eigen workflow. Dit heeft mede te maken met de verschillende eisen rond BTW op facturen. De recente Richtlijn 2010/45/EU over BTW op facturen zou hier een einde aan moeten maken, maar dit is niet het enige.

Minstens zo lastig zijn de regels over elektronische handtekeningen. Die is verplicht op een e-factuur, maar de regels hierover blijken ook in de diverse landen sterk te verschillen, waardoor het plaatsen van zo'n handtekening erg lastig is. De Commissie wil daarom de oude Richtlijn 1999/93/EC op de schop nemen en modernere, makkelijker werkbare regels voor elektronische handtekeningen aannemen.

In de Nederlandse praktijk valt het gelukkig wel mee. In februari 2009 heeft De Jager het vereiste van de "geavanceerde" digitale handtekening afgeschaft.