Home / Nieuws & Blogs / Happy World Back-up Day!

Happy World Back-up Day!

| 31 maart 2022

U bent lekker bezig met het schrijven van een document, of het bewerken van een video die vandaag online moet komen en hebt er uren aan zitten werken. Met bloed, zweet en tranen bent u aangekomen bij de laatste zin of het laatste fragment. En dan… crasht de applicatie en bent u alles kwijt. Al die moeite voor niets denkt u dan. Of toch niet?

Een back-up is hier de redder in nood. Dit is een kopie van alle bestanden die voor u belangrijk zijn. Denk aan familiefoto’s, video’s van u vakantie naar Spanje of belangrijke documenten en e-mails voor werk. Alle soorten (digitale) data kunnen in principe geback-upt worden. In het kader van World Back-up Day willen wij graag meer aandacht schenken aan het belang van back-ups.

Waarom is het maken van een back-up zo belangrijk?

Een back-up maken is dus een investering voor ‘het geval dat’ de hel losbreekt. Want een klein foutje dat u maakt wanneer u even afgeleid bent kan grote gevolgen hebben. Een paar feiten over back-ups en waarom het belangrijk is:

Ransomware is een van de redenen om juist nu een back-up te hebben. In geval van een ransomware-aanval wordt namelijk de hele fysieke schijf op slot gezet. Deze kan (indien de crimineel dit daadwerkelijk wil ontgrendelen) weer opengezet worden nadat u de "ransom” (losgeld) hebt betaald. Om hier dus geen slachtoffer van te worden kunnen back-ups ingezet worden. Deze back-ups draaien los van de “werkomgeving" en kunnen in meeste gevallen teruggedraaid worden zodat alle bestanden van voor de “aanval” nog beschikbaar en bruikbaar zijn. Voor onze checklist “Voorkomen Ransomware” en stappenplan “Systemen geïnfecteerd met ransomware, wat nu?” kunt u hier terecht.

Hoe kan jij op de werkvloer ervoor zorgen dat je kunt rekenen op back-ups?

Waarschijnlijk heeft u bij het starten bij een nieuwe werkgever een persoonlijke virtuele schijf toegekend gekregen. Deze schijf kan u gebruiken voor alle werk-gerelateerde bestanden.

Zet alle belangrijke bestanden op deze schijf. Laat ze bijvoorbeeld niet hangen op het bureaublad, “Mijn documenten” of andere lokale mappen. Zo bent u er zeker van dat de bestanden altijd beschikbaar zijn. Indien u applicaties gebruikt die mogelijkheden bieden voor “online back-ups”, check dit dan even na en zet het aan!

Benieuwd naar wat ICTRecht kan betekenen voor uw organisatie op het gebied van back-ups? Neem dan contact op met een van onze information security consultants of kijk hier naar onze mogelijkheden. 


Meer lezen over dit onderwerp? Lees verder: