Home / Nieuws & Blogs / Hoe bescherm ik het concept van mijn spel?

Hoe bescherm ik het concept van mijn spel?

| 2 juni 2014

Regelmatig krijgen wij vragen over hoe een spelconcept te beschermen. Dit is een moeilijke zaak, omdat ideeën en concepten in principe namelijk geen wettelijke bescherming van welke aard dan ook genieten. Het is dus toegestaan om zo’n idee of concept af te kijken van de concurrent, of van iemand die het u vertelt in de hoop dat u hem of haar daar geld voor gaat geven. Een uitgewerkt concept kan beschermd zijn, maar daar zitten vele valkuilen aan.  Vastleggen van zo’n idee is in ieder geval maar beperkt nuttig.

Veel mensen denken dat als je je idee maar vastlegt je bescherming geniet. Dat is onjuist. Of een idee nu vastgelegd is bij bijvoorbeeld Belastingdienst, notaris of commerciële dienst, of dat u het alleen zelf in de kast heeft liggen, de bescherming is precies hetzelfde. Het enige wat zo’n vastlegging u oplevert, is een bewijs dat het werk op die datum bestond. En dat is niet hetzelfde als dat het idee van u is (u kunt andermans idee laten vastleggen immers) laat staan dat een ander het idee niet mag namaken.

Een andere standaardopmerking is dat een uitgewerkt idee wel beschermd is. Dat is op zich waar, maar het hangt af van wat er precies wordt verstaan onder “uitwerken”.

Zo zou een concept voor een televisieprogramma of webdienst kunnen worden uitgewerkt tot een draaiboek of tot compleet werkende software. Die uitwerkingen zijn auteursrechtelijk beschermd. Een ander mag het draaiboek dan niet gebruiken om zijn eigen programma te maken, of stukken uit die software overnemen voor zijn webdienst.

Echter, dit is wel heel wat meer dan alleen een half A4′tje met daarop een paar alinea’s van wat uw idee zou moeten zijn. Dat is geen draaiboek, en bovendien bevat het waarschijnlijk geen creatieve eigen inbreng maar alleen een weergave van het idee zelf. Daarmee is zo’n beschrijving niet beschermd, zoals uit dit voorbeeld van een idee voor een paardrijspel blijkt.

Een concept kan een technische verbetering met zich meebrengen. Die zou octrooieerbaar kunnen zijn. Het moet dan wel gaan om een verbetering die de server in kwestie technisch beter laat functioneren (sneller, efficiënter, accurater, etcetera). Een verbetering in spelregels of een nieuw spelconcept is niet octrooieerbaar. Een verbeterde implementatie van een aspect van het spel kan dat wel zijn.

De allerbelangrijkste vraag is echter hoe wat u wilt gaan doen met het idee. Oftewel, hoe wilt u met het idee geld gaan verdienen? De ervaring is dat bedrijven niet happig zijn om ideeën te kopen als er verder niets is. Een bedrijf opkopen, een product of een technologie aanschaffen wil nog wel, maar voor een enkel idee is weinig markt. Of u moet het voor een grijpstuiver willen prijsgeven.

Wie dus “zijn idee wil beschermen”, zal van een koude kermis thuiskomen. Uitwerken en deponeren kan nut hebben, maar alleen als uit uw businessplan blijkt waarom. Want daar gaat het om: wat is uw plan, hoe gaat het geld binnenkomen en waar is daarbij juridische bescherming nodig.