Home / Nieuws & Blogs / Hoofdbedrijfsschap Detailhandel (HBD) houdt op te bestaan

Hoofdbedrijfsschap Detailhandel (HBD) houdt op te bestaan

| 21 december 2011

Het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel (HBD), waar webwinkeliers verplicht aan afdragen, houdt op te bestaan, schrijft Twinkle. Het HBD is een publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie met als taken onder meer het behartigen van de belangen van diverse branches, waaronder de detailhandel - ook bij webwinkeliers. Maar wat dat nu precies inhield voor webwinkeliers, was velen een groot raadsel.

De ministerraad had zich voorgenomen het stelsel van Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisaties (PBO’s, 11 product- en 6 bedrijfschappen) aan te willen passen. De Tweede Kamer besloot recent om nog verder te gaan en de PBO's compleet af te schaffen. Behartigen van branchebelangen kan de branche prima zelf, daar is geen overheidsorganisatie voor nodig.

Tegenover Twinkle zegt het HBD:

Veel problemen waarmee de winkelier en dus de brancheorganisaties zich geconfronteerd zien, zijn niet specifiek voor een bepaalde branche. Het is dan wel zo efficiënt als er op sectorbreed niveau oplossingen worden gevonden die vervolgens met behulp van de brancheorganisaties weer kunnen worden uitgerold. Bovendien vormt een bedrijfschap een uitstekend platform voor werkgevers en werknemers om samen te werken aan de ontwikkeling van de bedrijfstak.

Volgens HBD zullen met name de kleine webwinkeliers de dupe worden van deze opheffing, hoewel mij volstrekt onduidelijk is hoe dan. De activiteiten voor webwinkels vanuit het HBD zijn nooit echt zichtbaar geweest, dus ik ben benieuwd.