Home / Nieuws & Blogs / Is uw zakelijk mailbestand al opt-in?

Is uw zakelijk mailbestand al opt-in?

4 mei 2009

Heeft u op dit moment een mailbestand met zakelijke adressen? Dan heeft u nog een maand de tijd om te controleren of alle adressen wel via expliciete opt-in zijn verkregen. Per 1 juli aanstaande verandert namelijk de Telecommunicatiewet: het spamverbod wordt dan uitgebreid naar ook zakelijke e-mailadressen.

Lange tijd gold het verbod op ongevraagde elektronische communicatie ("spam") alleen voor berichten naar particulieren, consumenten. Naar bedrijven mocht u ongevraagd alle commerciële, ideële en charitatieve e-mails sturen die u wilde. Daar komt dus per 1 juli een einde aan. Vanaf die datum heeft u ook voor mails naar zakelijke adressen expliciete opt-in nodig van de ontvangers.

U mag er daarbij niet vanuit gaan dat mensen die nooit hebben geklaagd over uw mailings, daarmee toestemming hebben gegeven. Opt-in wil zeggen expliciete toestemming. Stilzwijgen is niet genoeg - wie weet gooit men die mails wel ongelezen weg.

U heeft nog een maand, maak er gebruik van om uw bestanden op te schonen. Want de OPTA is bevoegd om hoge boetes op te leggen bij overtredingen van het spamverbod. Vorig jaar werd een half miljoen euro boete opgelegd vanwege spamverzendingen door een thuiswerkcentrale.