Home / Nieuws & Blogs / Kansspelautoriteit beboet aanbieders internetgokzuilen

Kansspelautoriteit beboet aanbieders internetgokzuilen

| 13 december 2013

De Raad van Bestuur van de Kansspelautoriteit (KSA) heeft de ondernemingen Call Internet City en Star Sat Electronica ieder een href="http://www.kansspelautoriteit.nl/nieuws/alle-nieuwsberichten/december/kansspelautoriteit-0/"> boete van €20.000,- opgelegd wegens het overtreden van de Wet op de Kansspelen. Deze ondernemingen gaven spelers middels illegale internetgokzuilen de gelegenheid om te wedden op sportwedstrijden.

Gokzuil /> In de winkels van de ondernemingen trof de KSA een computer aan waar spelers middels een internetverbinding konden wedden op sportwedstrijden. Uit onderzoek van de KSA blijkt dat de betreffende computers gekwalificeerd kunnen worden als ‘gokzuil’ aangezien deze als enige doel hadden om spelers deel te laten nemen aan sportweddenschappen.

Wet op de kansspelen /> Om op een dergelijke voor het publiek toegankelijke plek (winkel) kansspelen aan te bieden in de vorm van een gokzuil, dien je als aanbieder aan een aantal voorwaarden te voldoen:

1)      De gokzuil dient een toegelaten model te zijn met bijbehorend merkteken ( href="http://maxius.nl/wet-op-de-kansspelen/artikel30t">artikel 30t lid 1 sub c Wet op de kansspelen en href="http://maxius.nl/speelautomatenbesluit-2000/artikel9">artikelen 9, 10 en 12 Speelautomatenbesluit 2000)

2)      De aanbieder dient in het bezit te zijn van een vergunning ( href="http://maxius.nl/wet-op-de-kansspelen/artikel30b">artikel 30b lid 1 Wet op de Kansspelen)

De Raad van Bestuur oordeelt dat de ondernemingen niet aan deze voorwaarden hebben voldaan en dus in strijd hebben gehandeld met de wet. De vereiste vergunning is reeds vergeven aan href="http://www.kansspelautoriteit.nl/kansspelen/vergunningen/meerjarige-vergunnin/">de Toto en op dit moment komen overige aanbieders dan ook niet in aanmerking voor een dergelijke vergunning. Overigens gaat dit beleid href="https://gamerecht.nl/gamerecht-algemeen/8281/">vanaf 2015 veranderen en komen ook andere aanbieders in aanmerking voor een vergunning.

Boete /> De Raad van Bestuur legt de eigenaren van de ondernemingen dus ieder een boete op van €20.000,-. De Raad oordeelde dat de ondernemingen op de hoogte hadden moeten zijn van de wetgeving en kwalificeert de aanwezigheid van illegale gokzuilen als ‘’zeer ernstig’’.