Home / Nieuws & Blogs / Ken je deze vorm van domeinnaam-oplichting al?

Ken je deze vorm van domeinnaam-oplichting al?

| 21 juli 2014

Met enige regelmaat krijgen wij vragen over mails afkomstig uit China en andere Aziatische landen. In deze mails wordt gemeld dat een ander de domeinnaam van de ontvanger met extensie .cn, .hk en dergelijke wil registreren en dat men dit even wil checken vanwege een conflict. Ga er niet op in, dit is een bekende vorm van oplichting.

Een voorbeeld van een dergelijke tekst:

This email is from China domain name registration center, which mainly deal with the domain name registration in China. We received an application from Keshet Ltd on Marcy 17th, 2014. They want to register “UWNAAMHIER” as their internet keyword and China/Asia (CN/ASIA) domain names. But after checking it, we find this name conflicts with your company. In order to deal with this matter better, so we send you email and confirm whether this company is your distributor or business partner in China or not?.

Oftewel: zojuist hebben we iemand gevonden die je domeinnaam maar dan met .cn wil vastleggen, wil je dat goedkeuren of niet? Soms wordt er ook verwezen naar wetten of regulations waarin een dergelijke vraag verplicht zou zijn.

Dit is een bekende scam. Waar het op neerkomt is dat je bezwaar wordt opgevat als een akkoord om zelf die domeinnaam te registreren, uiteraard tegen een fors tarief. En dat is natuurlijk zonde van het geld. Als je in China etc. actief wil zijn, dan is de domeinnaam registreren een goed idee. Maar er zijn genoeg Nederlandse partijen die tegen een normale prijs dit kunnen verzorgen.