Home / Nieuws & Blogs / Komt u ook naar PLEIT, de kennisdag voor de juridische professional?

Komt u ook naar PLEIT, de kennisdag voor de juridische professional?

| 19 juli 2013

Dinsdag 8 oktober 2013 staat De Fabrique in Utrecht wederom in het teken van PLEIT. Dé kennisdag voor de juridische professional. Komt u ook? Ik spreek in de héle vroege ochtend over de juridische kant van sociale media. En onze held Richard Susskind spreekt in de middag over "tomorrow's lawyers". Zijn boek is het bedrijfsplan van ICTRecht.

Ieder juridisch kantoor heeft te maken met ICT. PLEIT is het jaarlijkse evenement voor professionals in de advocatuur, het notariaat en de deurwaarderij die op zoek zijn naar praktische richtlijnen om de ICT dienstverlening te optimaliseren. Het PLEIT programma biedt informatie voor geïnteresseerden in, gebruikers van en verantwoordelijken voor ICT binnen de juridische praktijk. Automatiseren in een digitale wereld is in deze tijd één van de cruciale thema’s voor juristen. Daarnaast hebben beveiliging en regelgeving, cloud computing, kostenbeheersing en document- en kennismanagement voortdurend de aandacht. Thema’s die tijdens PLEIT2013 aan de orde komen. Dit maakt PLEIT ook dit jaar tot het kennisevent over ICT voor juristen. Voor alle advocaten, notarissen en deurwaarders als ook medewerkers van juridische kantoren is de toegang gratis.

Om 08:15 trap ik af met een ontbijtsessie van een uur over juridisch verantwoord omgaan met sociale media. Uit ervaring kan ik u verzekeren dat de koffie en broodjes uitstekend zijn.

Social media zijn niet meer weg te denken uit de maatschappij van vandaag. Zo'n 60% van alle Nederlanders heeft een Facebookaccount en dik 3 miljoen Nederlanders meldt wat ze aan het doen zijn op Twitter. Linkedin, zeg maar Facebook met stropdas, telt 3,9 miljoen gebruikers. Een perfecte basis voor juridische conflicten en nieuwe rechtsvragen. Maar door de nieuwheid zijn de antwoorden nog schaars. Ik neem u mee langs de nieuwe juridische vragen die sociale media oproepen. Van arbeidsrecht tot privacy en vrije meningsuiting. Is een bedreiging bijvoorbeeld minder erg omdat er smileys bij staan? Kun je een getuigschrift op LinkedIn eisen als je ontslag neemt? Mag je schelden op je baas op Facebook? En is een vakantiefotosite bewijs bij verzekeringsfraude? (De antwoorden, in willekeurige volgorde: ja-nee-ja-ja).

Tijdens de centrale sessie door Richard Susskind zullen wereldwijde ICT-trends aan de orde komen, de implicaties voor de juridische sector en de verwachtingen voor de toekomst. In zijn laatste boek "Tomorrow's Lawyers" stelt Richard Susskind dat juridische instellingen en advocaten in de komende twee decennia gedwongen worden tot drastische veranderingen; meer nog dan in de afgelopen twee eeuwen. De toekomst van de juridische dienst, zo zegt hij, zal een wereld zijn van o.a. virtuele rechtbanken, op internet gebaseerde juridische bedrijven en online documentenproductie. Het juridische werkveld wordt geliberaliseerd, met nieuwe banen en nieuwe werkgevers tot gevolg.

En dat laatste is precies wat wij met ICTRecht doen en waar ik érg trots op ben dat het zo goed lukt.

Voor meer informatie zie de site van PLEIT.