Home / Nieuws & Blogs / Marktplaats een beestenboel?

Marktplaats een beestenboel?

| 13 april 2012

Vroege Vogels, een TV programma van de VARA, is een petitie gestart waarin ze Marktplaats.nl oproepen om de handel in wilde dieren die via de website plaats vindt te stoppen. Met behulp van een undercover actie heeft het TV programma aangetoond dat wilde dieren zoals roofvogels, neusberen of stinkdieren eenvoudig via Marktplaats.nl gekocht kunnen worden. Ook het TV programma EenVandaag heeft aandacht aan het onderwerp besteed. Maar is het wel terecht dat er zo op Marktplaats.nl gewezen wordt?

Iedereen kent de website wel. Marktplaats.nl fungeert als een advertentieplatform waar verkopers advertenties kunnen plaatsen. Het is de digitale variant van het advertentiebord in de supermarkt. De koopovereenkomsten worden tussen koper en verkoper gesloten, Marktplaats is hier geen partij bij. Dit stelt de website expliciet in haar beleidsregels. Omdat Marktplaats als tussenpersoon optreedt is zij inderdaad in beginsel niet aansprakelijk voor het doorgeven van informatie.

Dat wordt echter door niemand betwist. Vroege Vogels stelt ook niet dat Marktplaats verantwoordelijk is, maar doet wel een: “moreel appèl op Marktplaats als marktleider in deze onverantwoorde handel“. Daar hebben ze zeker een punt, wilde dieren kunnen niet voor zichzelf spreken dus moet iemand anders aan de bel trekken. Marktplaats voelt er echter weinig voor om de advertenties nu al te verwijderen, zonder wettelijke grondslag. Marktplaats stelt:

“Marktplaats volgt de wet maar maakt de wet niet, dat is aan de wetgever zij zijn de expert. Zodra de wet wordt veranderd, veranderen wij mee. Wij zien de nieuwe dierenlijst van Bleker dan ook graag tegemoet, liever vandaag nog dan morgen”

Staatssecretaris Bleker gaat werk maken van de lijst. Een goed idee, als er immers een wettelijke grondslag is kan Marktplaats advertenties weigeren of verwijderen. Toch heeft Marktplaats niet altijd een wettelijke grondslag nodig om advertenties te weigeren of te verwijderen. Ze hebben een lijst opgesteld met verboden of verdachte objecten die niet via Marktplaats.nl verhandeld mogen worden. Daarbij stellen ze:

De verkoop en aankoop van objecten en diensten op Marktplaats is in beginsel toegestaan als de handel hierin niet is verboden door nationale of internationale wet- en regelgeving. Uitgangspunt is dat een object of dienst dat offline mag worden verkocht over het algemeen ook via Marktplaats mag worden verkocht.

Daarnaast stelt Marktplaats zelf ook regels met betrekking tot het plaatsen van advertenties en het gebruik van haar platform. In sommige gevallen wijkt Marktplaats hierbij af van bovenstaand uitgangspunt en verbieden deze regels het aanbieden van sommige objecten en diensten, ook als handel in deze volgens geldende wet- en regelgeving niet verboden is.

Marktplaats heeft dus niet altijd een wettelijke grondslag nodig om handel te verbieden. Op grond van hun bovenstaande passage kunnen wilde dieren ook van handel uitgesloten worden. Geheel onbegrijpelijk is het echter niet. Marktplaats.nl is een gebruiksvriendelijk platform met een enorme reikwijdte en ik neem aan dat ze dat graag zo willen houden. Ik kan me voorstellen dat ze zich zo min mogelijk willen bemoeien met de inhoud van de advertenties.

De verantwoordelijkheid voor de koop, verkoop en verzorging van wilde dieren ligt niet bij Marktplaats, maar bij de kopers en verkopers. Nu wil ik niet heel erg ‘Partij voor de Dierenachtig’ klinken, maar ‘wilde’ dieren horen over het algemeen niet in een hok, niet bij particulieren en al helemaal niet bij particulieren die niet weten wat ze in huis halen!