Home / Nieuws & Blogs / Moet je je copyrightstatements aanpassen aan het nieuwe jaar?

Moet je je copyrightstatements aanpassen aan het nieuwe jaar?

| 4 januari 2012

Vrijwel iedere site heeft ze: de bekende copyrightstatements of auteursrechtvermelding. © 2011 Uw Naam Hier dus. En nu het 2012 is, denken veel mensen dat ze dat maar gauw moeten aanpassen. Nou, juridisch gezien niet.

De copyright notice (vermelding) wordt gebruikt om aan te geven dat een auteur actief zijn auteursrecht claimt. In Europa heeft die vermelding nooit enige betekenis gehad. In de VS kon tot 1978 de afwezigheid van een dergelijke vermelding betekenen dat het auteursrecht op het werk kwam te vervallen. Inderdaad, juristen zijn erg conservatief.

Het staat natuurlijk nog wel erg leuk juridisch, dus mocht u er eentje willen, doe het dan volgens de regels van de kunst:

  • Het woord "copyright", de afkorting "copr." of het C-in-een-cirkel symbool ©.
  • Het jaar van eerste publicatie van het werk. Als het gaat om een aangepaste versie, dan moeten de jaren van elke wijziging ook worden vermeld. Zo geeft "1985, 1987-1989" bijvoorbeeld aan dat het werk gemaakt is in 1985 met wijzigingen in 1987, 1988 en 1989.
  • De naam van de auteur. Dit mag een afkorting of pseudoniem zijn, zolang de auteur maar de identificeren is.

En inderdaad: dat jaartal gaat dus niet om het jaar dat u het auteursrecht hebt maar het jaar dat het auteursrecht ontstond. Iets dat u schreef in 2011 is dus © 2011 en blijft © 2011. Gaat u dit jaar wat toevoegen, dan maakt u ervan © 2011-2012.

In de VS heeft het opnemen van een geldige copyright notice overigens nog een heel klein beetje nut. Een inbreukmaker wordt dan geacht te hebben geweten van het auteursrecht, wat betekent dat hij dan willens en wetens inbreuk pleegde. Dat kan leiden tot hogere schadevergoedingen dan bij innocent infringement (per ongeluk inbreuk maken).