Home / Nieuws & Blogs / Rechter oordeelt dat je niet hoeft te betalen als de bestelknop niet voldoet

Rechter oordeelt dat je niet hoeft te betalen als de bestelknop niet voldoet

| 17 juli 2018

Een man bestelt via een webshop 8 kaartjes voor een evenement in de Heineken Music Hall, maar stelt deze niet te hebben willen kopen en ook niet te hebben ontvangen per mail. De webshop maant aan tot betaling, waarna de zaak bij de rechter komt. Deze doorloopt het bestelproces en constateert dat de webshop niet zoals de wet vereist, op niet voor misverstand vatbare wijze duidelijk heeft gemaakt dat de bestelling een betalingsverplichting inhoudt.

Webshop moet duidelijkheid bieden over het aangaan van een betaalverplichting

Webshops die aan consumenten leveren, hebben te maken met verschillende informatieverplichtingen. Zo moet er duidelijk op de website geïnformeerd worden over onder andere de bedrijfsgegevens, informatie over de levering, klachtenprocedure, garantie en het herroepingsrecht. Daarnaast moet ook de inrichting van het bestelproces aan bepaalde vereisten voldoen. Zo moet het voor de consument duidelijk zijn dat hij met het plaatsen van de bestelling een betaalverplichting aangaat.

Dat laatste betekent dat de tekst van de bestelknop aan bepaalde vereisten moet voldoen. Hieruit moet namelijk blijken dat de consument een betaalverplichting aangaat. In de wet staat dat je hieraan voldoet als op de knop de zinsnede “bestelling met betaalverplichting” staat. Teksten als “koop nu”, “betaal nu” of “bevestig aankoop” voldoen ook volgens de Guidance van de richtlijn (waar de Europese Commissie uitleg geeft over de invulling van de regels uit de richtlijn). Wordt hier niet aan voldaan, dan kan de consument de overeenkomst vernietigen.

Rechter doet uitspraak: concertkaartjes hoeven niet betaald te worden

In dit geval van de concertkaartjes stond op de bestelknop de tekst “order bevestigen”. Volgens de rechter blijkt daar onvoldoende uit dat de consument een betaalverplichting aangaat, waardoor de consument niet gebonden is aan de overeenkomst en ook niet hoeft te betalen. Dit ondanks het feit dat het bestelproces verder gewoon helder was.

De rechter laat helaas in het midden of de tekst waaruit de betaalverplichting blijkt nu daadwerkelijk op de knop of ook naast/onder de knop mag staan. In de praktijk staat er namelijk vaak op de knop een korte tekst zoals “order bevestigen”, met daar direct onder “door op ‘order bevestigen’ te klikken, ga je een betaalverplichting aan”. De tekst van de wet en van de richtlijn zijn hier niet 100% duidelijk over, maar het lijkt er sterk op dat de tekst echt op de knop moet staan. Dat is ook het standpunt van de ACM.

In ieder geval genoeg reden om te kiezen voor een duidelijke tekst op de bestelknop. Zo kun je voorkomen dat consumenten veel later opeens nog de overeenkomst kunnen vernietigen, omdat de knop niet voldeed.


Zeker weten dat u voldoet aan alle relevante regelgeving voor webshops?

Wilt u dat uw webshop compliant is, en blijft? ICTRecht ontzorgt en helpt u te voldoen aan de relevante wetgeving door middel van WebshopCare of WebshopCare PLUS. Benieuwd naar deze diensten? Lees hier meer over WebshopCare of neem contact op met een van onze e-commerce specialisten.