Home / Nieuws & Blogs / Wanneer treedt de AI Act in werking en waar lees ik de laatste tekst?

Wanneer treedt de AI Act in werking en waar lees ik de laatste tekst?

| 18 december 2023

De politiek hakte de knoop door op 9 december: de AI Act wordt werkelijkheid. Met haar rigoureuze voorschriften voor vrijwel elk gebruik van algoritmen, autonome systemen en robots, onderscheidt deze wet zich wereldwijd. Vanwege de verstrekkende veranderingen die op komst zijn, richten we ons in deze vragenreeks op de sleutelpunten om direct mee aan de slag te gaan. Vandaag: Wanneer treedt de AI Act in werking en waar lees ik de laatste tekst?

Politieke overeenstemming

Belangrijk is te beseffen dat wat op 9 december is gebeurd, neerkomt op politieke overeenstemming na een marathonsessie onderhandelen. Hierbij is echter de tekst alleen in concept afgesloten, en van sommige dingen zijn alleen aantekeningen op het spreekwoordelijke servetje. Momenteel wordt hard gewerkt aan de finale tekst, die naar verwachting de eerste week van januari gepubliceerd zal worden. Daarna moeten formeel
Parlement en Raad nog stemmen, maar dat wordt gezien als formaliteit. 

Wanneer de tekst definitief is, vind je deze in het dossier bij het Europees Parlement. Hier publiceert men het ‘mandaat’ document waarin alle onderhandelversies tot dusverre naast elkaar staan. Zodra de tekst is uitgewerkt, zal deze in een vierde kolom worden toegevoegd. Helaas is er geen manier om dit te zien behalve dan dagelijks zelf kijken. Dat doe ik graag voor je: abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang als eerste de tekst.

Inwerkingtreding

Nadat de tekst definitief is goedgekeurd, wordt deze in het Official Journal gepubliceerd. De verplichtingen voor bedrijven en instellingen treden twee jaar daarna in werking. Echter, zogeheten onacceptabel-risico AI moet binnen zes maanden al van de markt gehaald worden. Binnen een jaar na de publicatie moet bekend zijn wie de toezichthouders per land gaan zijn en moet handhavings- en boetebeleid gepubliceerd zijn.Meer leren over AI en de AI Act?

Om als professional in te kunnen spelen op de AI Act is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Onze AI-opleidingen bieden essentiële kennis, waarbij we de balans onderzoeken tussen ethiek, innovatie en wetgeving. Kies de opleiding die het beste bij jou past! 

Bekijk aanbod