Home / Nieuws & Blogs / Werkstraf geëist tegen Twitterbedreiger Halsema

Werkstraf geëist tegen Twitterbedreiger Halsema

| 6 april 2011

Justitie heeft een werkstraf van 180 uur geëist tegen een 36-jarige Rotterdammer die Femke Halsema via Twitter had bedreigd, meldde RTV Rijnmond gisteren. De man had op Twitter een nogal heftige bedreiging gedaan richting het zesjarige dochtertje van de politicus. Nu komen bedreigingen richting politici en hun familie (helaas) vaker voor, maar deze zaak trok vooral de aandacht omdat de bedreigingen getweet waren en niet per brief of telefoon. Is dat dan wel strafbaar, lijkt de gedachte.

De wet maakt bij bedreiging geen onderscheid op basis van het medium dat je gebruikt. Artikel 285 Strafrecht heeft het alleen over "bedreigen", en merkt alleen op dat de straf hoger kan zijn (maximaal vier jaar cel) als je deze schriftelijk doet en niet mondeling. E-mail en internet worden daarbij ook als schriftelijk gezien.

Wel kan bij internetbedreigingen een rol spelen of de bedreigde persoon wel redelijke vrees kon krijgen door de uiting. Dat wil niet zeggen dat je daadwerkelijk bang moet zijn geworden, maar wel dat schrikken van de bedreiging redelijk denkbaar is. Als uit de omstandigheden blijkt dat dit geen serieuze bedreiging was, maar bv. alleen een smakeloze grap, dan kan geen sprake zijn van strafbare bedreiging.

Ik heb er geen twijfel over dat in dit geval sprake is van een serieuze bedreiging. Maar bij internetbedreigingen kán dat anders liggen: het medium is berucht om
Zo is er de smiley-zaak, waarbij een bedreiging tegen minister-president Balkenende in 2010 niet strafbaar was: het ging maar om Hyveskrabbels ("een jongerennetwerk") die ook nog eens vol smileys stonden. Dat mag je niet serieus nemen.

Een dreigement op 4chan werd dan weer wel serieus genomen omdat "de aanmerkelijke kans bestaat dat een bezoeker de posting serieus zou nemen." Dat die site vooral bedoeld is om te shockeren en flauwe grappen uit te halen, maakte daarbij niet uit.

Als politicus moet je je in het kader van vrije meningsuiting meer laten welgevallen dan gewone mensen. Maar wat mij betreft geldt dat alleen voor serieuze discussie - heftige kritiek op wat je politieke standpunt is is prima, maar je kinderen bedreigen met verkrachting en zware mishandeling is geen meningsuiting.