Home / Nieuws & Blogs / Wie is de houder van een domeinnaam?

Wie is de houder van een domeinnaam?

| 13 oktober 2014

Iedereen kan zien op wiens naam een domeinnaam geregistreerd is. Op internet zijn verschillende websites te vinden die je daarbij kunnen helpen. De website van de registry (de partij die de domeinnamen uitgeeft, voor .nl is dat SIDN), is vaak één van de mogelijkheden. Is de naam die in het register staat altijd van de persoon die ‘eigenaar’ is van de domeinnaam?

Het woord ‘eigenaar’ staat tussen aanhalingstekens, omdat je juridisch gezien geen eigenaar van een domeinnaam kunt zijn. Je kunt slechts houder zijn. De juridische term ‘eigendom’ geldt slechts voor zaken, fysieke dingen die je vast kunt houden.

Een houder is iemand die over de domeinnaam kan beschikken. Een houder kan de domeinnaam gebruiken, overdragen of laten vervallen. Als je een domeinnaam registreert zijn er verschillende opties om de houder aan te wijzen. Zo kun je de domeinnaam op je eigen naam zetten, maar ook op de naam van je bedrijf. Je kunt er zelfs voor kiezen om de domeinnaam op naam van de registrar (de partij die de technische zaken regelt en de domeinnaam registreert bij de registry) te zetten.

Alle opties hebben voor en nadelen. De nadelen zorgen uiteraard voor de meeste problemen. Een domeinnaam op naam van je bedrijf zetten, kan vervelend gevolgen hebben bij een faillissement. De curator kan besluiten om de domeinnaam te verkopen. Dat wil zeggen dat je niet meer over de domeinnaam kan beschikken.

Als de registrar voor jou optreedt als houder, is het belangrijk om hier goede en duidelijke afspraken over te maken. Als houder kan de registrar de domeinnaam aan een derde overdragen zonder dat jouw toestemming daar nodig voor is. Voor de registrar kan dit uiteraard voordelen bieden. Zo kan de domeinnaam gebruikt worden als pressiemiddel wanneer de klant zijn facturen niet betaalt.

Denk bij het registreren van een domeinnaam dus goed na over deze keuze.

> Meer domeinnaam adviezen

 

Juridische documenten nodig?

Met de generatoren van ICTRecht op JuriDox.nl kunt u snel en tegen een gunstig tarief zelf uw juridische documenten opstellen. U vindt al uw arbeidsrecht, ICT, privacy en andere documenten voor uw onderneming bij JuriDox.