Home / Nieuws & Blogs / Aangifte tegen discriminerende reacties Oranje-voetbalselfie mogelijk

Aangifte tegen discriminerende reacties Oranje-voetbalselfie mogelijk

| 18 november 2014

In De Gelderlander van vandaag (18 november 2014) wordt aandacht besteed aan de mogelijke vervolging van racistische reactie op de Oranje-voetbalselfie. Afgelopen zaterdag plaatste voetballer Leroy Fer een selfie van Memphis Depay en andere Oranjespelers op socialemediaplatform Instagram. De foto verscheen op verschillende social media, waarbij talloze, smakeloze reacties werden geplaatst als “Club van Sinterklaas”, “FC Aap” en “Moeten jullie niet in Gouda zijn” (refererend naar de zwarte pieten tijdens de intocht van Sinterklaas). Ik geef in het artikel aan dat ik vervolging mogelijk en ook wenselijk vind: “Racisme en discriminerende opmerkingen zijn niet toegestaan”. Daarbij laat ik bovendien weten dat de identiteit van de verschillende reaguurders relatief gemakkelijk is te achterhalen, nu ze via hun account bij de social media bedrijven zoals Facebook gemakkelijk te traceren zijn. Is de identiteit niet direct zichtbaar, dan kunnen NAW-gegevens vaak  door tussenkomst van een rechter alsnog gevorderd worden.

Net als internetprofessor Jan van Dijk van de Universiteit van Twente, tevens aangehaald in het artikel, ben ik het ermee eens dat er iets moet gebeuren tegen uitingen als deze. Net als in de offline wereld geldt namelijk ook in de online wereld dat mensen niet alles kunnen zeggen dat ze denken te mogen zeggen. Doe je er niets tegen, dan kan het alleen maar erger worden. Net als Van Dijk en Robin van Persie meen ik dat aangifte tegen uitingen als deze mogelijk is.

Het verbod op discriminatie is neergelegd in artikel 137e /137f en artikel 90 van het Wetboek van Strafrecht. Iedere aangifte van discriminatie moet door politie worden opgenomen: men mag dus niet worden weggestuurd. Voor wat betreft discriminatie op internet kennen we de organisatie Meldpunt Discriminatie Internet, naar eigen zeggen opgericht om discriminatie op het internet te bestrijden.

The post Aangifte tegen discriminerende reacties Oranje-voetbalselfie mogelijk appeared first on LAWFOX.