Home / Nieuws & Blogs / Blokkade betalingsverkeer naar aanbieders van illegale kansspelen

Blokkade betalingsverkeer naar aanbieders van illegale kansspelen

| 20 oktober 2014

Steeds meer online betaaldiensten sluiten zich aan bij een samenwerkingsovereenkomst met de Kansspelautoriteit (KSA) om zodoende het betalingsverkeer van consumenten naar illegale kansspelaanbieders lam te leggen. Het is een maatregel die de KSA in 2012 al aankondigde, en sinds dit jaar zijn er enkele grote betaaldiensten aangesloten bij de samenwerking.

KSA
De Kansspelautoriteit is in april 2012 in het leven geroepen met als taak:

het verstrekken van kansspelvergunningen, het houden van toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving door vergunninghouders, het toezien op de afdracht van kansspelopbrengsten, het bestrijden van illegale kansspelpraktijken en het sanctioneren van overtredingen.

Naast de hoge boetes (tot € 780.000,-) die de KSA kan uitdelen en daar inmiddels ook volop gebruik van maakt, wil zij dus ook het betalingsverkeer naar illegale kansspelaanbieders blokkeren. Dit laatste is vooral van belang als de aanbieders van illegale kansspelen gevestigd zijn op verre oorden in een poging om de Wet op de kansspelen te omzeilen. Een boete zal in deze situatie wellicht minder effectief zijn dan een maatregel die ervoor zorgt dat de aanbieder een deel van zijn inkomsten ziet verdwijnen.

Aangesloten betaaldiensten
Inmiddels zijn leden van Betaalvereniging Nederland en online betaaldiensten als Currence (iDEAL), Mastercard, acquirer PaySquare SE, Sisow BV, Mollie BV, DialXS BV een samenwerking aangegaan met de KSA. Met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waren in 2012 al afspraken gemaakt omtrent de blokkades van betalingsverkeer naar aanbieders van illegale kansspelen.

De voorzitter van de KSA, Jan Suyver, gaf in 2012 aan dat de KSA banken en betaaldiensten niet kan dwingen om het betaalverkeer te blokkeren. Suyver speelde destijds dan ook in op de ‘morele plicht’ van de banken en betaaldiensten, en dat heeft geholpen.